Zupa krem z pieczarek (zupa pieczarkowa)
Zupy

Zupa krem z pieczarek (zupa pieczarkowa)

Wyglądem może nie kusi, ale smakuje dobrze ;-)

Składniki

  • Pieczarki 0,5kg
  • Bulion 0,5l
  • Gęsta śmietana 150ml
  • Mąka 1 łyżka
  • Cebula 1 cebula
  • Cytryna sok z cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Natka pietruszki do ozdoby

Zupa krem z pieczarek (zupa pieczarkowa)

Wykonanie:

  1. Pieczarki i cebulę posiekać w plastry.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę.
  3. Dodać pieczarki i dusić razem ok. 5 minut.
  4. Dosypać łyżkę mąki, przemieszać i całość zalać bulionem.
  5. Gotować ok. 15 minut na małym ogniu.
  6. Następnie całość zmiksować za pomocą blendera.
  7. Dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
  8. Udekorować zupę natką pietruszki.

Zupa krem z pieczarek (zupa pieczarkowa)

Rate this post

4 thoughts on “Zupa krem z pieczarek (zupa pieczarkowa)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here