Wyglądem może nie kusi, ale smakuje dobrze ;-)
Składniki
- Pieczarki 0,5kg
- Bulion 0,5l
- Gęsta śmietana 150ml
- Mąka 1 łyżka
- Cebula 1 cebula
- Cytryna sok z cytryny
- Oliwa z oliwek
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Natka pietruszki do ozdoby
Wykonanie:
- Pieczarki i cebulę posiekać w plastry.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę.
- Dodać pieczarki i dusić razem ok. 5 minut.
- Dosypać łyżkę mąki, przemieszać i całość zalać bulionem.
- Gotować ok. 15 minut na małym ogniu.
- Następnie całość zmiksować za pomocą blendera.
- Dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
- Udekorować zupę natką pietruszki.
Dawno takiej nie jadłam, chyba trzeba będzie się skusić :)
pyszna zupa, bardzo lubię takie kremy:)
uwielbiaaaam! Pieczarkowa jedna z ulubionych zup :)
alez te zupki nam wchodza w sezonie zimowym ;)