Ta włoska tarta z pomidorami i mozzarellą przypadnie do gustu szczególnie fanom kuchni włoskiej, jak i tym, którzy lubią pomysły na szybki obiad ;-)
Składniki
- Pomidor 3 pomidory
- Mozzarella
- Ciasto francuskie 1 opakowanie
- Pieprz do smaku
- Sól do smaku
- Śmietana słodka 36% 250ml
- Jajko 3 jajka
- Bazylia świeża
Wykonanie:
- Ciasto francuskie wyłóż na formie do tarty, zrób dziurki widelcem i piecz w piekarniku przez 10 minut w temp. 200C.
- Śmietanę zmiksuj z jajkami. Dopraw pieprzem i solą.
- Pomidory pokrój w ósemki a mozzarellę w plastry.
- Pomidory układaj dookoła na upieczonym cieście francuskim na przemian z plastrami mozzarelli. Całość zalej przygotowaną śmietaną z jajkami.
- Wstaw do nagrzanego do 180C piekarnika i piecz przez ok. 40 minut. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
Czy można zastąpić kremówkę np. jogurtem naturalnym albo maślanką?
Mam pytanie. Można użyć innej śmietany niż kremówki ?
czy taka tarta może być podawana też na zimno?
Jak długo miksujesz śmietanke z jajkami?
Wlałam po 5 minutach miksowania i nie stężała w piekarniku nawet przez godzine
Nie miksuję długo. Może moc piekarnika jest słabsza? Może należało wtedy zwiększyć nieco temperaturę i dłużej piec, by masa się ścieła. Może też tak być, że użyła Pani mniejszych jajek i wtedy też masa może mieć problem ze ścięciem się.
Zapomniałam obrobić zdjęcie w Photoshopie. :P A tak serio, smakowało rewelacyjnie. Polecam wypróbować przepis. Pozdrawiam!
Mam pytanie, jak duża ma być blaszka do tarty?
używam takiej 28-centymetrowej :)
Dzięki za odpowiedź. :) Ja właśnie śmigam kupić nową bo poprzednia już się do niczego nie nadaje. :)
Mam jeszcze jedno pytanie, czy można użyć śmietanki 30%? Akurat w żadnym sklepie w pobliżu nie ma tej 36%.
Tak ;) można stosować zamiennie :)
Ok. :) To zabieram się do pieczenia!
A oto efekty. :) Tarta dopiero wyjęta z piekarnika. Zaraz zaczniemy jeść. :D
Pyszności :) Ja dodałam jeszcze por pokrojony w krążki…bo lubię jego smak :) Tarta na 5+
wygląda bardzo smacznie:)
Proste składniki i musowo najlepszy smak na świecie
uwielbiam tarty! :) narobiłaś smaka!