Strips KFC – to pyszne polędwiczki z kurczaka w specjalnej, chrupiącej panierce. Panierka KFC to nic innego jak kompozycja mąki, jajek oraz kilku przypraw. Jeśli uwielbiacie kurczaka KFC to koniecznie wypróbujcie ten domowy przepis! :)
Stripsy KFC – Składniki:
Stripsy KFC – składniki na ciasto naleśnikowe:
- 130 g (niepełna szklanka) mąki pszennej
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 1/3 łyżeczki (lub więcej wedle uznania) chili pieprzu cayenne
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
Stripsy KFC – Składniki na marynatę:
- 1 łyżeczka chili pieprz cayenne (lub mniej/więcej wedle uznania)
- 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- 1 pełna łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 czubata łyżeczka curry
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Stripsy KFC – Pozostałe składniki:
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- mąka pszenna do panierowania
uwaga! uwaga!
Najlepiej najpierw zamarynować mięso w mniejszej ilości pikantnych przypraw, usmażyć i ewentualnie do kolejnych partii dodać więcej chilli – jeśli lubimy bardzo pikantne potrawy. Polecam podawać stripsy z sosem czosnkowym :)
Przepis na Stripsy KFC:
- Polędwiczki umyć, oczyścić.
- Tak przygotowanego kurczaka polać 4 łyżkami oleju rzepakowego, dodać wszystkie przyprawy wyżej wymienione pod napisem marynata ( Chili pieprz cayenne, papryka mielona słodka, czosnek, curry, sól, pieprz). Dokładnie otoczyć mięso w marynacie i odstawić na ok. 30 minut do lodówki.
- Zrobić ciasto z wyżej wymienionych składników: wrzucić do miseczki: jajko + mąka + mleko + sól + pieprz czarny + chili pieprz cayenne i całość wymieszać widelcem do uzyskania jednolitego ciasta.
- Piersi zanurzyć w cieście, a następnie delikatnie otoczyć w mące pszennej.
- W frytkownicy (lub w garnku) rozgrzać olej. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę (ok. 170-180 st.C), wrzucać partiami stripsy i smażyć do momentu aż uzyskają złoto-brązowy kolor.
- Uwaga! Olej nadaje się do usmażenia około 1 kg mięsa – potem już jest tak okropny, że nie radziłabym smażyć na nim większej ilości kurczaka.
Czy można zrobić dzień wcześniej?
A można zrobić pałki z kurczaka? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam ! ! !
Można.
Ehhh…Wiadomość z pierwszej ręki. Stripsy to nie sama pierś, a polędwiczki z kurczaka. W KFC robi się je tak:
1. Marynowanie – gotową marynatę miesza się z wodą i lodem w ustalonych proporcjach (dokładnie to 16 siatek po 36 polędwiczek ląduje z paczką marynaty i 2 galonami wody i lodu), marynuje się to w specjalnym bębnie (marynatorze) przez 10 minut.
2. Panierka to zwykła mąka z mieszanką przypraw, która jest zapakowana w torebkę (jedna torebka na 1 bag mąki).
3. Panierowanie – polędwiczki w mące obtaczamy dokładnie, przesiewamy koszykiem z jej nadmiaru, potem wpadają do koszyka, w którym maczane są w wodzie i po odcedzeniu lądują znów w mące i są obtaczane. Na sam koniec są jeszcze delikatnie płaszczone i uderzeniem nadgarstkami usuwany jest nadmiar mąki.
4. Smażenie – 3 minuty w oleju o temperaturze 335F (w Celsjuszach to chyba ok. 170)
Dziekuję za uwagę.
Z wyglądu przypominają stripsy z KFC, ale w smaku to nie bardzo :) Lecz jest to na razie najlepszy domowy sposób na to danie ;D
Dziś robię na obiadek wyglądają super zobaczymy jak mi wyjdą?
skusiły mnie wyglądem muszę spróbować
Jest jeszcze jedna tajemnica suchej mieszanki.. maka przenna+ ziemniaczana w rownych częsciach. Do tego jaja w proszku i przyprawy. oczywiscie smazenie na glebokim tluczczu!
Blagam… maka pszenna!
Po pierwsze aby wyszły jak z kfc (widzę ze sami znawcy) mięso marynuje się przynajmniej 24 godziny w wodzie z lodem(jak najdrobniejszym) w lodowce > następnie do mąki,opukać o nadgarstki xP i z powrotem na moment do lodu i marynaty potem znowu w mąkę i dopiero w olej.
Marynata spoko w kfc jest podobnie ;) przyprawy to kwestia gustu ofc. Temp dokładna to chyba 186 stopni.
Niezastąpiony smak w kfc uzyskuje się poprzez dolewanie specjalnego gowna do oleju, które uzależnia i sprawia że kfc smakuje wyjątkowo…
Najważniejszy jest czas marynowania i idealna temperatura. Robienie tego we frytownicy bez termostatu może się skończyć klapą tak jak pisało kilka osób niżej.
zawysoka masz temperature smazenia miesa
a druga sprawa duzo lepsze sa z samych polędwiczek a nie z piersi
Stripsy i frytki to jedyne co jadam w kfc. Uwielbiam! Muszę kiedyś wypróbować ten przepis :-)
Super! I bez chemii!
aka mała rada abvy stripsy wyszły naprawde podobnie jak w kfc to nie tyle co obtoczyć w mące ale i wgniatać tą mąkę w te mięso a potem zamoczyć na chwile w wodzie i znowu w mąke wtedy wyjdą takie frędzeli jak w kfc
lepiej maczac drugi raz w jajku niz w wodzie
Muszę wypróbować!
U mnie na pniu schodzą pikantne skrzydełka :) Pozdrawiam :)
O mój wpis ! :-D A jakże nadal POLECAM !
Wygladaja apetycznie koniecznie musze zrobic:)
Wykonałam je na obiad. Mój chłopak je pochłonął dosłownie! Uwielbia ostre jedzenie. Polecam ten przepis. Pyszne !
Dziś robiłam, wyszły mi przepyszne :)
Do tego sos czosnkowy swojej roboty i rodzinka była zachwycona :)
Cieszę się, że stripsy smakowały :)
Dziś robię po raz trzeci :) z 500 g piersi wychodzi mi obiad na 3 dni dla dwóch osób :) Pyszne :)
Cieszę się bardzo, że stripsy smakują :) Miło mi również będzie, jeśli podeślesz fotki wykonanego przez Ciebie dania na maila: slodka_babeczka@wp.pl
Zamieszczę je wtedy w folderze “zdjęcia potraw czytelinków’ na facebook’u :) Pozdrawiam :)
sa smaczne ale do rozmaicenia mozna zrobic faforki z piersi kurczaka do tego dowolny sos pyszne polecam
extra ostre :) pyszne, chrupiące … na obiad trafiły z frytkami domowymi i surówką… szybko znikają!!! i wystarczyła patelnia do pieczenia :) bardzo polecam
skorzystałam już z kliku przepisów i będę nadal szukać tu inspiracji :)
Dziękuję ;) Bardzo mi miło! :)
Wyszły pycha :) Robiłem już kilka przepisów i ten najbardziej przypadł mi do gustu. gratuluje kulinarnego talentu :)
w przepisie napisane jest że po zanurzeniu w cieście, obtoczyć w mące po co ? nie wystarczy w cieście coś to zmienia?
Po pierwsze ciasto nie spływa do oleju, po drugie panierka jest nieco bardziej chrupiąca.
NIE POLECAM, 1kg piersi do wyrzucenia, ciasto zrobione wg przepisu odpadało i zostało na dnie garnka!
Może oleju nie rozgrzałeś odpowiednio.
Stripsy wyszły pyszne. Polecam.
robię już drugi raz, jest pyszne i wszystkim smakuje :) ja dodałam jeszcze do ciasta naleśnikowego pieprz cayenne i wcześniej przyprawiłam mięso
ja dodałam jeszcze Curry Przepyszne!Pozdrawiam
Wyszły cudowne :) przepis pierwsza klasa ;)
Zrobiłam. Wyszły pyszne :)
Tak, jak na naleśniki.
mam pytanie ciasto ma być tak gęste jak na naleśniki???
Też zadaje sobie to pytanie? Bo na naleśniki tak się robi ale nie wiem czy ma być takie gęste ;-)
Ma byc gęste :)
z tego co wiem to w KFC nie robia tak, lipppa na calego zwyczjnie kawalki kuraka trafijaja do paniera z maki i to tyle zadne jajo itp bzdura do kwadratu proponuje dac przyprawy slodka papyrka + ostra ilosc jaka lubicie, sol i maka mieszanka z przenna z kukurydziana odrobine sodki oczyszczanej i calosc wymieszac mozna tez dodac proszku do pieczenia w tej panierce wypudrujcie cesci kuraka mozna po kilku minutach powtornie i znow powtornie jak sie odpowiedna warstwa zrobi walnijcie go glebokiego olej na maxx temperature czyli okolo 170-180 stopni i obserwujcie a propos wczesnie mieso namoczyc w wodzie z sola jesli ma byc na np zinger to trzeba chili lub sporo osterj papryki i tak na kilka godzin ot cala prawda o kfc
kfc ma gotową marynatę do mięsa mięso ląduje najpierw w marynacie na jakis czas a potem do mąki i na rozgrzany olej ot cała tajemnica
bzdury to ty opowiadasz, prócz mąki dosypuje sie tajemniczą torebeczke z przyprawami wzmacniaczem smaku, glutaminem sodu i jajka w proszku i to samo masz tu.
Stripsy niesmaczne i do tego przyklejają się do kratki we frytkownicy. Nie polecam.
Pozdrawiam
Wrzucam je do frytkownicy luzem :) bez używani kratki. Co do smaku – kwestia gustu ;)
Zrobiłem dziś bez kratki także wyszły ładniejsze. Co do smaku, to przyprawiłem dodatkowo przed zamoczeniem w cieście i wyszły naprawdę dobre.
Pozdrawiam.
ile trzeba dac tej papryki? cale opakowanie? bo ja troche opozniony jestem. dzieki
Ilość zależy od własnych upodobań ;) jeśli lubisz średnio-pikantne daj po płaskiej łyżeczce jednej i drugiej papryki. Jeśli wolisz bardziej pikantne, daj większą szczyptę pieprzu i pełną łyżeczkę ostrej papryki
A jeśli chciałabym upiec takie stripsy w piekarniku to w jakiej temperaturze i jak długo?
Te stripsy są na bazie ciasta naleśnikowego, więc trochę nijak nadają się do pieczenia w piekarniku. Jeśli bardzo zależy Ci na pieczeniu w piekarniku, to możesz zrobić polędwiczki w płatkach, ale smak jest całkiem inny (wtedy piecz ok.20-30 minut w 200C)
mam 12 lat i robię je już chyba 5 raz — polecam każdemu =)
Wyszły pyszne! Polecam
O super zrobię takie w domu :)
hahahah zrobilem je ale zamiast maki dalem make ziemniaczana totalna klapa ale byly pyszne choc nie chrupiace :D
Zdarza się ;)
A czy zamiast we frytkownicy można je usmażyć na patelni? Niestety nie posiadam frytkownicy… :(
Tak, o ile jest dość głęboka. Można też użyć zwykłego garnka, a potem stipsy odsączyć na papierowym ręczniku, by nadmiar tłuszczu się wchłonął.
Witam! Faktycznie, wyglądają cudnie… A tej papryki słodkiej i ostrej to ile? Całe Paczki wsypać czy na oko?
Całe nie! :) Na oko, daję może tak z 1 małą łyżeczkę słodkiej i nieco więcej papryki ostrej (wedle upodobań jak kto ostre lubi) ;-)
KFC to jest cos, tzn kurczaczek a’la KFC :) mniam! ;)
Wyglądają na pysznie chrupiące, muszę wypróbować przepis, jutro w lidlu tydzień amerykański, więc dokupię sos bbq, zapowiada się pysznie:)
mniami! stripsy to jedyna rzecz w KFC, która mi w zasadzie smakuje…reszta zbyt mocno ocieka tłuszczem. A Twoje to idealna podróbka ;)
robiłam takie kurczaki, zdecydowanie warte polecenia, pyszne :)
Robię często identyczne! Są absolutnie pyszne :-)
Wyglądają pysznie. Ja swoje stripys zawsze piekłam w piekarniku, ale przez to były nieco suche. Wypróbuję Twoją wersję
Wyglądają o wiele lepiej niż te z KFC, a na pewno są zdrowsze :)
jutro takie zrobię rodzinie :-)
Jak zrobisz, to daj znać, czy smakowało :)
faktycznie wyglądają jak te z KFC ;)
Moje wyszły nieco bardziej ‘pulchne’ , bo słabiej rozklepałam kotleciki ;)
cudne