Conchiglioni – nazywany bywa również Jumbo Shells . Jest to makaron w kształcie dużych muszli o rowkowanej powierzchni. Makaron ten ma kształt muszli ślimaka porcelanki . Idealnie nadaje się do nadziewania różnymi farszami i zapiekania. Poniżej polecam Wam zapiekane muszle ze szpinakiem i fetą pod beszamelem .
Składniki
- Makaron Conchiglioni kilkanaście sztuk
- Ser żółty
- Oliwa łyżeczka
- Farsz szpinakowy przepis znajdziesz na blogu
- Sos beszamelowy przepis znajdziesz na blogu
Wykonanie:
- Muszle ugotować al dente wg opisu na opakowaniu (ok.15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy). Następnie przecedzić makaron na durszlaku i zahartować zimną wodą.
- Przygotować farsz ze szpinaku. Przepis znajdziesz tutaj: Farsz szpinakowy z fetą
- Przygotować sos beszamelowy. Przepis znajdziesz tutaj: Beszamel
- Naczynie żaroodporne lekko natłuścić. Muszle nadziewać farszem szpinakowym i kolejno układać w naczyniu żaroodpornym. Posypać startym żółtym serem i polać wcześniej przygotowanym sosem beszamelowym.
- Piec w temp. 180C przez około 15 minut.
Muszle według tego przepisu są przepyszne, a szpinak w tej odsłonie przekonał do siebie nawet najbardziej zagorzałych przeciwników;) Danie palce lizać. Polecam!
Jest pyszne:-)
wspaniałe, cudowne, idealne połączenie, a pomysł na ten rodzaj makaronu już w ogóle genialny, na pewno zagości na naszym stole i wtedy podzielimy się wrażeniami smakowymi!!!:-)
Uwielbiam! :)
Pycha, właśnie dziś robiłam, tylko zamiast fety dałam ser Bałkański(lidl), jest mniej słony:)
Zdecydowanie moje smaki:) szpinak mogłabym dodawać nawet do bitej śmietany;) hehe
pięknie wygląda:)
uwielbiam szpinakowe dania :)
to musi być pyszne ;)