Ryba po grecku jest charakterystyczną potrawą wigilijną , lecz niektórzy przygotowują ją na Wielkanoc , zaś jeszcze inni spożywają ją kilka razy do roku. W końcu nigdzie nie jest napisane,że takie czy inne potrawy możemy jeść tylko raz w roku ;-) Poniżej mam dla Was przepis na rybę po grecku wg Magdy Gessler.
Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler – Składniki:
- Dorsz filet, 1kg
- Pomidory 2kg
- Cukinia 1 mała
- Marchewka 6 dużych
- Seler pół sztuki
- Korzeń pietruszki 3 większe sztuki
- Cebula 2 sztuki
- Por 1 mały, biała część
- Białe wino 50ml
- Mąka do panierki
- Jajko do panierki
- Bułka tarta do panierki
- Sól
- Pieprz
- Papryka czerwona słodka mielona
- Liście laurowe 2 listki
- Ziele angielskie 3 ziarenka
Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler – Wykonanie:
- Rybę kroimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem, papryką słodką; panierujemy w mące, jajku i bułce tartej (Większość osób robi w samej mące, ale ja mam z domu wyniesione, że robiło się w bułce tartej). Smażymy aż się zarumieni. W większym garnku smażymy pokrojoną cebulę i por. Marchewkę, seler,cukinię i pietruszkę należy zetrzeć na tartce o średnich oczkach. Następnie całość dorzucamy do cebuli, dodajemy co jakiś czas nieco wody i dusimy. Gdy wszystko zmięknie dodajemy szczyptę soli, pieprzu. Można również skropić cały farsz sokiem z cytryny.
- Przygotowanie sosu do ryby: Obrane i pokrojone pomidory wrzucamy na patelnię, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, a następnie gotujemy z winem. Gotowy sos dodajemy do podduszonych warzyw i dusimy dalej całość pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- Może zainteresuje Was również przepis na tradycyjną rybę po grecku: Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci – najlepsza na świecie!
Ja do warzyw dorzucam jeszcze nieco suszonej śliwki i trochę rodzynek
Ja sos robię bez cukinii.Dodaję swoje pomidory ze słoika. Sosu robię zawsze więcej poniważ bardzo lubię taką rybkę Sos “na zapas” wekuję.Rybę zawsze smażono domu w cieście naleśnikowym. Ja też tak robię.SAmo ciasto gdy poleży w sosie jest pyszne.Smacznego.
bardzo lubię rybę po grecku, tez korzystam z tego przepis:)
Nie tylko na święta!
Sos grecki robię w dużej ilości na raz.Moja wersja jest bez cukinii i z koncentratem pom.Więc dość szybko.Najlepiej gdy warzywa jeszcze się nie rozgotują “na amen”.Szczodrą ręka wykładam na rybę.Resztę sosu porcjuję w pojemniki i zamrażam.Zelazna rezerwa!.Przystawka na zimno,kolacja na ciepło
w chłodniejsze dni,niespodziewani gości – proszę bardzo, nawet piątkowy obiad(nie,nie -już bez ziemniaczków).Bo dyżurna ryba -dorsz,tilapia, czy sola zawsze w zamrażarce powinna być!
DORO
Sos zamykam w słoikach.Przy niespodziewanych gościach jest szybciej.
Dobra ryba nie jest zła:)
też podobnie robię rybkę:) smacznie wygląda:)
czuję święta :)) bo ryba jest dobra na wszystko!