Proste, a smaczne ;-) Szparagi te polecam podawać z sosem holenderskim (przepis na sos holenderski ). Więcej zaś o szparagach możecie poczytać tutaj: Szparagi – przepisy. Jak obierać, gotować?
Składniki
- Szparagi ja użyłam białych
- Szynka szwarcwaldzka lub parmeńska
- Oliwa z oliwek
- Sól do smaku
Wykonanie:
- Szparagi obrać, pozbawić końcówek, związać sznurkiem.
- Więcej informacji o szparagach znajdziesz tutaj: Szparagi – jak obierać, gotować?
- Szparagi gotować w dużej ilości osolonej wody (główki muszą wystawać ponad poziom wody) ok. 5-7 minut (do miękkości; sprawdzić nakłuwając widelcem).
- Szparagi wyciągnąć z garnka, zahartować w wodzie z lodem.
- Na desce ułożyć po 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej, tak aby jeden plaster nachodził na drugi. Ułożyć po 4 szparagi i zawinąć je w szynkę. (można też każdy szparag osobno zawinąć w szynkę)
- Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) (na ok. 20 minut).
- Doprawić solą.
- Podawać z ulubionym sosem (np. holenderskim, serowym, beszamelowym)
będę musiała takie sobie zrobić, bo uwielbiam:)
pięknie podane:)
dawno nie jadłam, a szparagi bardzo lubię:)
Szparagi w każdej postaci <3
smacznie wyglądają:)