Szparagi z szynką szwarcwaldzką / parmeńską
Przekąski Przekąski na imprezę

Szparagi z szynką szwarcwaldzką / parmeńską

Proste, a smaczne ;-) Szparagi te polecam podawać z sosem holenderskim (przepis na sos holenderski ). Więcej zaś o szparagach możecie poczytać tutaj: Szparagi – przepisy. Jak obierać, gotować?

Składniki

  • Szparagi ja użyłam białych
  • Szynka szwarcwaldzka lub parmeńska
  • Oliwa z oliwek
  • Sól do smaku

Szparagi z szynką szwarcwaldzką / parmeńską

Wykonanie:

  1. Szparagi obrać, pozbawić końcówek, związać sznurkiem.
  2. Więcej informacji o szparagach znajdziesz tutaj: Szparagi – jak obierać, gotować?
  3. Szparagi gotować w dużej ilości osolonej wody (główki muszą wystawać ponad poziom wody) ok. 5-7 minut (do miękkości; sprawdzić nakłuwając widelcem).
  4. Szparagi wyciągnąć z garnka, zahartować w wodzie z lodem.
  5. Na desce ułożyć po 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej, tak aby jeden plaster nachodził na drugi. Ułożyć po 4 szparagi i zawinąć je w szynkę. (można też każdy szparag osobno zawinąć w szynkę)
  6. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) (na ok. 20 minut).
  7. Doprawić solą.
  8. Podawać z ulubionym sosem (np. holenderskim, serowym, beszamelowym)

Szparagi z szynką szwarcwaldzką / parmeńską

Rate this post

5 thoughts on “Szparagi z szynką szwarcwaldzką / parmeńską”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here