Mała odmiana tradycyjnego sosu holenderskiego .
Składniki
- Masło pół kostki
- Jajko 3 żółtka
- Sok z cytryny z 1/2 cytryny
- Sól
- Pieprz biały
- Ocet winny
- Świeża mięta kilka listków
Wykonanie:
- Masło rozpuścić w rondelku i odstawić na chwilę.
- W garnku zagotować wodę.
- Do metalowej (lub innej, odpornej na gorąco) miski wbić 3 żółtka, dodać 1,5 łyżeczki octu winnego, 1 łyżkę gorącej wody.
- Żółtka ubijać przez chwilę za pomocą trzepaczki.
- Następnie miskę umieścić w garnku z ciepłą wodą i mieszać sos w kąpieli wodnej.
- Sos należy dość długo mieszać, by jego konsystencja była nieco gęsta. Następnie ściągnąć miseczkę z kąpieli wodnej, dodawać stopniowo rozpuszczone masło, cały czas mieszając trzepaczką.
- Liście mięty posiekać, wrzucić do sosu.
- Dodać sok z połowy cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
- Sos idealnie smakuje z potrawami z jajek, czy szparagów. Porady na tema szparagów oraz przepisy z ich udziałem znajdziecie na stronie: Szparagi – przepisy. Jak obierać, gotować?
Ciekawy przepis, widzę, że muszę urozmaicić nieco swoją kuchnię:)
uwielbiam sos holenderski, ale z dodatkiem mięty jeszcze nie próbowałam, zapowiada się ciekawie:)
Sos holenderski bardzo lubię ,miętę toleruję tylko w herbacie .Ostatnio wiele mnie zaskakuje( kulinarnie ) ,więc myślę ,że z chęcią spróbuję
nigdy nie jadłam, ale chętnie spróbuję zrobić :) zobaczymy co z tego wyniknie :)