Szybka zupa szpinakowa

Szybka zupa szpinakowa

Szybka zupa ze szpinaku , którą równie dobrze można przerobić na zupę-krem szpinakową :)

Więcej o szpinaku możecie poczytać tutaj: Szpinak – przepisy, wartości odżywcze

Składniki

  • Szpinak 150g, świeży
  • Cebula 1 mała
  • Czosnek 1 ząbek
  • Bulion 300ml (warzywny lub drobiowy, przepis znajdziesz na blogu)
  • Gęsty jogurt naturalny 180g (lub śmietany)
  • Masło 2 łyżki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Szybka zupa szpinakowa

Wykonanie:

  1. Przygotować bulion (można użyć bulionu z tego przepisu: Bulion warzywny (jarzynowy))
  2. Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szpinak, chwilę podsmażyć, dodać 2 łyżki wody i podusić.
  3. Cebulę i czosnek posiekać drobno, dorzucić do szpinaku, dodać 2 łyżki masła i chwilę smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po 5 minutach dodać 300ml bulionu, wymieszać, chwilę pogotować. Kilka łyżek gorącego bulionu połączyć z jogurtem naturalnym, dodać do szpinaku, wymieszać. Doprawić pieprzem i solą do smaku.
  4. Zupę można podawać z grzankami lub startym serem. Można również zmiksować zupę za pomocą blendera, jeśli komuś przeszkadzają pływające liście szpinaku, bądź woli zupy-krem :-)
  5. Zobacz również inne przepisy na dania ze szpinakiem: Szpinak – przepisy, wartości odżywcze

Szybka zupa szpinakowa

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 odpowiedzi na “Szybka zupa szpinakowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.