Coś dla fanów owoców morza :)
Składniki
- Krążki kalmarów 1 opakowanie (300g)
- Mieszanka sałat
- Pomidorki koktajlowe kilka pomidorków
- Czarne oliwki kilka oliwek
- Oliwa z oliwek 100ml
- Rzodkiewki pęczek
- Papryka czerwona 1 mała papryka
- Cebula
- Cytryna 2 cytryny
- Czosnek 1 ząbek
- Natka pietruszki
- Miód 2 łyżki
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
Wykonanie:
- Kalmary rozmroź i osusz. Z 1 łyżki oliwy, soku z 1 cytryny i posiekanego ząbka czosnku przygotuj marynatę. Zalej nią kalmary i całość wymieszaj.
- Rzodkiewki pokrój w plasterki, pomidory koktajlowe na połówki, paprykę w paseczki, a cebulę posiekaj. Wrzuć te składniki do miski.
- Do pozostałej oliwy dodaj miód, posiekaną natkę pietruszki, resztę soku z cytryny, sól, pieprz i całość wymieszaj. Odstaw sos.
- Kalmary odcedź z marynaty i smaż na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej 2-3 minuty z każdej strony. Ostudź. Sałatkę udekoruj grillowanymi kalmarami, posyp oliwkami i polej sosem. Bezpośrednio przed podaniem, wymieszaj sałatkę. Smacznego!
Świetny pomysł z tymi kalmarami ;)pycha
Pychaaaa *.*
nigdy nie jadłam kalmarów :)