Dip jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Jest to gęsty sos, podawany na zimno, w którym można maczać różnego rodzaju składniki, poczynając od chipsów, paluszków, krakersów, aż po zdrowsze składniki – takie jak np. warzywa. Dip z czerwonej cebuli i szczypiorku idealnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do grillowanych ziemniaków, innych warzyw, grzanek itp.
Składniki
- Jogurt grecki około 300 ml
- Czerwona cebula 1 sztuka
- Szczypiorek najlepiej drobny, pół pęczka
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
Wykonanie:
- Cebulę drobno posiekać w kosteczkę.
- Szczypiorek pokroić drobno.
- Jogurt przelać do miseczki. Dodać pozostałe składniki, doprawić szczyptą soli i pieprzu, wymieszać. Podawać schłodzony.
- By uzyskać idealny dip do chipsów wystarczy zmiksować sos w blenderze na gładką masę.
- Sos polecam jako dodatek do grillowanych ziemniaczków: Chrupiące, grillowane ziemniaczki
Piekny sposob podania . Bedzie proba w ta sobote .
uwielbiam wszelkiego rodzaju dipy i smarowidła :)
ale fajny sosik
porywam go do weekendowego grilla:) mmmmmm
dziś robię na kolację! :)
Proste i kolorowe, a jakie smaczne:)