Sos tzatziki z jogurtu greckiego ze świeżym ogórkiem
Sosy i dipy

Sos tzatziki przepis

Kuchnia : Grecka

Sos tzatziki – przepis na pyszny grecki sos, którego 3 główne składniki to ogórek, jogurt grecki i czosnek. U mnie dodatkowo pojawia się koperek oraz mięta, a także oliwa i sok z cytryny. W oryginalne jest to fit sos tzatziki, gdyż nie zawiera ciężkiego majonezu. Czasami niektórzy próbują go jeszcze bardziej “odchudzić’ dając jogurt 0% tłuszczu, ale nie polecam tej wersji, gdyż cały sekret idealnego tzatziki tkwi właśnie w gęstym jogurcie typu greckiego, który jednak tego tłuszczu trochę ma i nadaje sosowi głębszy smak i lepszą konsystencję.

Sos tzatziki (cacyki, tzadziki, dzadzyki) podawany jest jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych lub podawany jest oddzielnie jako dip. Również dobrze smakuje z zapieczonym pieczywem. Więcej przepisów na sosy i dipy znajdziesz tutaj: Sosy i dipy – przepisy


Sos tzatziki – Składniki:

  • 300g jogurtu typu greckiego
  • 3 średnie ogórki gruntowe lub ogórek wężowy (200g)
  • 1 ząbek czosnku (lub więcej – wedle uznania)
  • pół pęczka koperku
  • 10 listków świeżej mięty
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku, świeżo mielony

Oryginalny sos tzatziki ze świeżych ogórków i jogurtu typu greckiego z dodatkiem świeżej mięty

Sos tzatziki – Wykonanie:

  1. Ogórki umyć, wyszorować, zostawiając kawałki skórki. (Najlepsze będą małe lub średnie ogórki gruntowe, które są w środku kruche i nie mają zbyt dużo gniazd nasiennych. Jeśli będziecie używać jednak długich ogórków szklarniowych, to należy je obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne).
  2. Zetrzeć ogórki na tarce o dużych lub małych oczkach (wedle uznania, ja osobiście najczęściej trę na małych oczkach), posolić, odstawić na około 10 minut. Odsączyć wodę, którą puściły ogórki.
  3. Potarte ogórki dodać do jogurtu.
  4. Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach lub drobno posiekać. Dodać do jogurtu wymieszanego z ogórkiem. Kolejno dodać posiekany koperek, posiekane listki mięty oraz oliwę z oliwek.
  5. Doprawić całość sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut do lodówki, by smaki się przegryzły.
  6. Sos Tzatziki podawać schłodzony. Smacznego!

Polecam go szczególnie do placków z cukinii. Zobacz przepis na: Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz

Przy okazji zobacz przepis: Mizeria z ogórków i śmietany

Zobacz również przepisy na inne sosy i dipy (klik)

Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here