Sos tzatziki – przepis na pyszny grecki sos, którego 3 główne składniki to ogórek, jogurt grecki i czosnek. U mnie dodatkowo pojawia się koperek oraz mięta, a także oliwa i sok z cytryny. W oryginalne jest to fit sos tzatziki, gdyż nie zawiera ciężkiego majonezu. Czasami niektórzy próbują go jeszcze bardziej “odchudzić’ dając jogurt 0% tłuszczu, ale nie polecam tej wersji, gdyż cały sekret idealnego tzatziki tkwi właśnie w gęstym jogurcie typu greckiego, który jednak tego tłuszczu trochę ma i nadaje sosowi głębszy smak i lepszą konsystencję.
Sos tzatziki (cacyki, tzadziki, dzadzyki) podawany jest jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych lub podawany jest oddzielnie jako dip. Również dobrze smakuje z zapieczonym pieczywem. Więcej przepisów na sosy i dipy znajdziesz tutaj: Sosy i dipy – przepisy
Sos tzatziki – Składniki:
- 300g jogurtu typu greckiego
- 3 średnie ogórki gruntowe lub ogórek wężowy (200g)
- 1 ząbek czosnku (lub więcej – wedle uznania)
- pół pęczka koperku
- 10 listków świeżej mięty
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku, świeżo mielony
Sos tzatziki – Wykonanie:
- Ogórki umyć, wyszorować, zostawiając kawałki skórki. (Najlepsze będą małe lub średnie ogórki gruntowe, które są w środku kruche i nie mają zbyt dużo gniazd nasiennych. Jeśli będziecie używać jednak długich ogórków szklarniowych, to należy je obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne).
- Zetrzeć ogórki na tarce o dużych lub małych oczkach (wedle uznania, ja osobiście najczęściej trę na małych oczkach), posolić, odstawić na około 10 minut. Odsączyć wodę, którą puściły ogórki.
- Potarte ogórki dodać do jogurtu.
- Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach lub drobno posiekać. Dodać do jogurtu wymieszanego z ogórkiem. Kolejno dodać posiekany koperek, posiekane listki mięty oraz oliwę z oliwek.
- Doprawić całość sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut do lodówki, by smaki się przegryzły.
- Sos Tzatziki podawać schłodzony. Smacznego!
Polecam go szczególnie do placków z cukinii. Zobacz przepis na: Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz
Przy okazji zobacz przepis: Mizeria z ogórków i śmietany
Zobacz również przepisy na inne sosy i dipy (klik)