Składniki
Zdrowe, sycące i łatwe do obrania banany są doskonałym uzupełnieniem diety. Rosną w większości tropikalnych rejonów świata. Zbiera się je gdy są jeszcze zielone, a zaczynają dojrzewać w czasie transportu. Większość bananów jest jeszcze niedojrzała, kiedy trafia do sklepów, dlatego po kupieniu powinno się je przetrzymywać w temperaturze pokojowej do czasu, aż dojrzeją. Chociaż ich skórka może zbrązowieć, miąższ pozostanie świeży, twardy i nie straci kremowej barwy.
Niedojrzałe banany zawierają oporną skrobię, nazywaną tak z uwagi na fakt, że nie jest ona trawiona w jelicie cienkim. W jelicie grubym skrobia podlega jednak fermentacji, a to często prowadzi do skrętu jelita. Podczas dojrzewania owoców większa część skrobi przechodzi w cukier, dlatego dojrzałe banany są nie tylko słodsze, lecz również o wiele łatwiej się je trawi. Dojrzałe banany rzadko wywołują uczulenie (choć u osób dorosłych niekiedy mogą powodować migrenę), są więc popularnym i odżywczym pokarmem dla niemowląt. Podaje się je również dzieciom przy dolegliwościach żołądkowych. W Stanach Zjednoczonych dzieci cierpiące na biegunkę często przestawia się na dietę BRAT, w skład której wchodzą: banany, ryż, przecier jabłkowy i suchary.
Z uwagi na to, że banany nie drażnią układu pokarmowego, wprowadza się je do diety osób cierpiących na wrzody żołądka. Przeprowadzono wiele badań, aby udowodnić leczniczy wpływ bananów na wrzody żołądka i dowiedziono, że banany i plantany mogą pobudzać wytwarzanie komórek oraz śluzu w błonie śluzowej żołądka. Powoduje pogrubianie ścianek żołądka i uszczelnianie jego powierzchni, a to z kolei może pomagać w leczeniu istniejących wrzodów, jak również zapobiegać powstawaniu nowych. Za wcześnie jeszcze, by o tym mówić, gdyż na potwierdzenie powyższych sądów zgromadzono zbyt mało dowodów naukowych.
Banany są dobrym źródłem potasu, składnika mineralnego potrzebnego mięśniom i układowi nerwowemu. Potas pomaga także w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Zarówno świeże, jak i suszone banany mają wysoki poziom cukrów, które są szybko wchłaniane do krwi. Z tego właśnie powodu wielu sportowców, zwłaszcza tenisistów, często jada banany przed, a nawet w czasie zawodów.
Właściwości odżywcze bananów (w 100g) :
- Wartość energetyczna: 95,00 kcal
- Białko: 1,00 g
- Węglowodany: 22 g
- Tłuszcz: 0,3 g
- Błonnik: 1,7 g
Poza tym 1 średni banan zawiera:
- 1,6 g włókien roślinnych,
- 0,7 mg witaminy B6,
- 10,3 mg witaminy C,
- 21,8 ug kwasu foliowego,
- 0,2 mg ryboflawiny
- 451 mg potasu.
Czy wiesz, że:
- Wartość energetyczna 100- gramowej porcji świeżych bananów wynosi 74 kcal i jest 5 razy niższa, niż takiej samej porcji suszonych owoców.
- Najwięcej bananów uprawia się w Indiach.
- Olimpijski złoty medalista w biegach, Linford Christie, przed zawodami oraz w czasie przygotowań do startów je na śniadanie smażone plantany.
- We wschodniej Afryce banany poddaje się fermentacji, aby otrzymać z nich piwo.
Zielone banany
Plantany, czyli banany skrobiowe, w rejonach gdzie rosną lub są uprawiane potocznie nazywa się zielonymi bananami. Nie je się ich na surowo, ponieważ są niestrawne i niesmaczne. Znaczna zawartość taniny w bananach skrobiowych sprawia, że są one nieco gorzkie, ale smak ten zanika po gotowaniu. Plantany zawierają więcej skrobi niż banany, ponieważ są zjadane zanim w pełni dojrzeją. Z niektórych badań wynika, że istnieje związek między niską zapadalnością na raka żołądka i jelit a stosowaniem diety bogatej w nie trawioną skrobię. Prowadzi się coraz więcej badań, by udowodnić istnienie tej zależności oraz potwierdzić hipotezę, że skrobia na równi z błonnikiem może zapobiegać rakowi jelit.
Zajrzyjcie również na bloga, gdzie znajdziecie przepisy na dania z bananem
(kliknij w obrazek ,by przejść do przepisu):
Źródło: MICHAEL SHARON “Nutrients A to Z A User’s guide to foods, herbs, vitamins, minerals & supplements”; „Czy wiemy co jeść? Co pomaga a co szkodzi”.