Kompot z rabarbaru to napój idealny na upalne dni. Pyszny i orzeźwiający, z dodatkiem cytryny i świeżej mięty. Smaczny napój na majówkę, któremu trudno się oprzeć, więc polecam zrobić duży dzbanek! Kompot rabarbarowy latem podaję koniecznie schłodzony, z dodatkiem kostek lodu.
Jak zrobić kompot z rabarbaru?
Kompot z rabarbaru kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy w ogródku działkowym mojej Babci urządzaliśmy sobie z koleżankami piknik, a Babcia przygotowywała nam pyszny kompot rabarbarowy – w wysokich szklankach z dodatkiem słomki i listkami świeżej mięty ogrodowej do ozdoby. Na naszej działeczce rabarbaru nie było, ale nasza ogródkowa sąsiadka miała go pod dostatkiem i gdy tylko nadchodził maj, to dzieliła się z nami łodyżkami rabarbaru. Czasami zamiast kompotu po prostu moczyliśmy go w cukrze i zajadaliśmy w jego całej prostocie, a innym razem Babcia zabierała kilka sztuk do domu i piekła pyszne ciasto z rabarbarem.
Kompot z rabarbaru – Składniki:
- ok. 500 g rabarbaru (6 średniej wielkości łodyg)
- 1,25 litra wody (5 szklanek)
- pół opakowania cukru wanilinowego (lub 8 g cukru z prawdziwą wanilią) – można pominąć lub zastąpić zwykłym cukrem jeśli nie lubi się posmaku wanilii
- 3 łyżki cukru zwykłego (lub miód do smaku)
- 1 łyżka soku z cytryny
- Świeża mięta (dodatkowo)
- Kostki lodu (dodatkowo)
Przepis na kompot z rabarbaru:
- Rabarbar umyć, odciąć liście i twarde końcówki, wyrzucić je. Łodyg nie obierać.
- Łodygi pokroić na kawałki o około 1,5 cm długości. Zasypać cukrem zwykłym oraz waniliowym. Odstawić na 15 minut. Wrzucić całą zawartość (rabarbar + puszczony sok) do garnka. Wlać wodę, przykryć garnek pokrywką i doprowadzić całość do wrzenia.
- Ile gotować kompot z rabarbaru? Zmniejszyć płomień gazu (tak, by kompot tylko delikatnie bąbelkował) i gotować przez ok. 20-25 minut aż rabarbar całkowicie zmięknie (czasami czas ten trzeba wydłużyć, jeśli rabarbar był pokrojony na większe kawałki). Na koniec dodać 2 łyżki soku z cytryny i gotować jeszcze przez pół minuty. Wyłączyć palnik i odstawić kompot na parę minut do lekkiego ostudzenia. Następnie przecedzić kompot przez sitko (najlepiej metalowe) i za pomocą łyżki przetrzeć jeszcze owoce, by jak najwięcej soku i miąższu dostało się do gotowego kompotu. Resztki, które zostaną na cedzaku (włókna) wyrzucić.
- Kompot w razie potrzeby można dosłodzić (cukrem lub miodem wedle uznania) i rozcieńczyć wodą.
- W upalne dni podawać z kostkami lodu, plasterkami cytryny i świeżą miętą.
UWAGA!
Jeśli macie nieco więcej czasu i chcecie wydobyć głębszy smak kompotu z rabarbaru, to można pokusić się o następujące czynności. Na patelnię wrzucić cukier i smażyć go przez około 2-3 minuty na średnim płomieniu aż zacznie się brązowić. Następnie wrzucić pokrojony rabarbar, wymieszać całość i smażyć, co jakiś czas mieszając, przez kolejne 2-3 minuty (w tym czasie cukier nieco się zrobi grudkowaty, ale z czasem ładnie się rozpuści pod wpływem soku z rabarbaru). Kolejno przerzucić zawartość patelni do garnka, zalać woda i reszta kroków przebiega już tak samo, jak podałam w przepisie powyżej.
Jaką opcję wolicie? :) A może macie swój sposób na pyszny kompot z rabarbaru? Wolicie go na ciepło, czy schłodzony z kostkami lodu? Dajcie znać w komentarzach poniżej :)
Wygląda bardzo zachęcająco:)
boskie orzeźwienie:)
Kompot z rabarbarem kojarzy mi się z koszmarem z dzieciństwa. Obiad u cioci, i on. Kompot z rabarbaru. Jak nie przechylić kubka “farfrocle” atakują. Twoja propozycja to zupełnie inna bajka :)
smaki dzieciństwa :)) pamiętam jak jadłam rabarbar z cukrem :)
idealny na lato:)
Taki na orzeźwienie, ja pije bez cukru da sie wypić a twój kompocik jest pyszny :-)