Ogórki małosolne i kiszone

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Powszechnie wiadomo, że ogórki małosolne i kiszone to kolejne etapy tego samego procesu. Najpierw po kilku dniach mamy ogórki małosolne , a po kilkunastu – już kiszone . Średnio ogórki małosolne są już idealne po 2-3 dniach (woda zaczyna mętnieć). Jeśli zaprawiamy dużą ilość ogórków z myślą o zimie, to polecam dodać nieco więcej soli, by ogórki lepiej się zakonserwowały i byśmy mogli zimą cieszyć się pysznymi kiszonymi ogórkami.
Pamiętajcie również o porządnym wyszorowaniu słoików i ich wyparzeniu.

Składniki

  • Ogórek gruntowy 3-4kg
  • Woda 2 litry
  • Sól 2 kopiaste łyżki
  • Czosnek 1 główka
  • Koper pęczek, kilka kwiatostanów
  • Korzeń chrzanu 1 większy
  • Liść chrzanu 1 liść
  • Liść wiśni opcjonalnie
  • Liść dębu opcjonalnie

Ogórki-małosolne-i-kiszone-768x576

Ogórki najlepiej kupować od zaufanych gospodarzy (choć najlepiej mieć ogórki z własnej uprawy, ale nie każdy ma taką możliwość. Podczas zakupu warto pamiętać, że lepiej kiszą się ogórki o większych brodawkach.

Wielu osobom często się zdarza, że kiszone ogórki mają niestety duże, puste dziury w środku. W dużej mierze zależy to od ogórków, jakich użyliśmy. By zapobiec temu najlepiej kupować odmiany ogórków, które nie mają dużych komór nasiennych i wybierać te z mniejszymi. Na tworzenie się pustych komór ma również wpływ to, czym nawoził gospodarz ogórki i ile tego nawozu stosował. Wiadomo, że najlepszy jest nawóz naturalny, a inne chemikalia tylko szkodzą i psują jakość przetworów. Innym ważnym elementem jest nawadnianie w czasie uprawy (należy starać się o ciągłe nawadnianie ogórków , bo suchość im szkodzi). Niestety podczas kupowania ogórków jesteśmy w stanie tylko zweryfikować gatunek ogórka oraz wielkość jego brodawek, nawozy zaś i nawadnianie pozostają już poza naszą kontrolą.

By uniknąć pustych środków należy również pamiętać o odpowiednim ścisku ogórków w słoikach ;-)

1 średni (100g) ogórek małosolny ma: 1 średni (100g) ogórek kiszony ma:
  • 11 kcal.
  • 0,3g białka
  • 0,2g tłuszczu
  • 2,3g węglowodanów
  • 1,2g błonnika
  • 11 kcal.
  • 1g białka
  • 0,1g tłuszczu
  • 1,9g węglowodanów
  • 0,5g błonnika

Przepis na ogórki kiszone i małosolne jest ten sam, różnią się one tylko czasem ‘stania’ w słoiku :)

Ogórki małosolne i kiszone

Wykonanie:

  1. Zagotować w garnku 2 litry wody, dodać 2 czubate łyżki soli morskiej (najlepiej gruboziarnistej). Ostudzić.
  2. Ogórki, koper i chrzan dokładnie umyć. Chrzan pokroić na kilka kawałków. Główkę czosnku podzielić na ząbki.
  3. Ogórki możemy zapakować do dużego słoja, kamionki lub kilku słoiczków w zależności, czy chcemy zajadać się ogórkami małosolnymi, czy kiszonymi i w zależności od czasu, w jakim chcemy je spożyć. Do zapraw na ‘tu i teraz’ najlepsza jest kamionka. Jednak na zaprawy na zimę konieczne są słoiki.
  4. Na sam dół słoja wrzucić 1/3 część pęczka kopru, kawałek chrzanu.
  5. Ogórki dość ciasto układać w słoju, najlepiej w pozycji pionowej. Co jakiś czas dorzucać po jednym ząbku czosnku. W połowie słoja znów wrzucić koper i chrzan. Dalej układać ogórki. Na samej górze ułożyć resztę kopru, chrzanu oraz ewentualnie liście dębu lub wiśni (by ogórki były przykryte).
  6. Zalać całość wcześniej przygotowaną letnią wodą z solą, ogórki powinny być zakryte. Jeśli w słoju lub kamionce jest luz, należy na samej górze umieścić talerzyk i czymś go docisnąć, by ogórki nie miały możliwości wypłynięcia. Przy zaprawach w słoikach, nie ma takiej potrzeby.
  7. Ogórki należy odstawić w nienasłonecznione miejsce. Za ok. 2-3 dni ogórki małosolne będą już gotowe do spożycia – woda zacznie mętnieć. Każdy następny dzień będzie powodował przemianę ogórków małosolnych w bardziej kiszone.

Ogórki małosolne i kiszone

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

28 odpowiedzi na “Ogórki małosolne i kiszone

    • Słodka Babeczka says:

      Nie ma różnicy czy zalejemy letnią, czy zimną – smakują tak samo. Niektórzy twierdzą, że dzięki ciepłej wodzie ogórki szybciej się kiszą. Ja zalewam letnią, bo po przegotowaniu wody nie chce mi się czekać aż woda będzie zimna, a kranówą miastową bez obróbki termicznej wolałabym ich nie zalewać :) No ewentualnie pozostaje zalewanie wodą butelkowaną :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.