Ten przepis okazał się świetnym sposobem na przemycenie mojemu chłopakowi kaszy jęczmiennej, za którą nie przepada :) Gołąbki zachwalał i aż się zdziwił, że w ich składzie jest coś, czego teoretycznie nie lubi :) Tak więc jest to dobry sposób na przemycenie owej kaszy dzieciom :)
Inspiracja: Proste gołąbki greckie wg Okrasy – kuchnia Lidla
Składniki
- na ok. 10 gołąbków
- Młoda kapusta 1 kapusta
- Szynka wieprzowa na mięso mielone
- Czosnek 5 ząbków
- Cebula dymka pęczek
- Ser feta 1 opakowanie
- Mięta 1 pęczek
- Puszka pomidorów 2 puszki
- Cytryna 1 cytryna, sparzona i wyszorowana
- Zielone oliwki kilka
- Kasza jęczmienna
- Papryka Chilli 20g, świeżej
- Sól do smaku
- Pieprz biały do smaku
- Cukier odrobina
- Oliwa z oliwek
- Suszone oregano
Wykonanie:
- Sparzyć liście kapusty.
- Szynkę zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać połowę przygotowanej ilości cebuli dymki, posiekanej w drobną kostkę, większą część posiekanej ostrej papryczki oraz sporą szczyptę oregano, drobno posiekane 3 ząbki czosnku, odrobinę skórki i soku z cytryny. Wymieszać wszystko w misce, doprawić solą i zmielonym białym pieprzem. Następnie dodać posiekany pęczek mięty.
- Kaszę jęczmienną ugotować wg zaleceń na opakowaniu, dodać do farszu, wymieszać.
- Następnie farsz zawijać w liście kapusty.
- Na dno naczynia żaroodpornego polać odrobinę oliwy z oliwek. Ułożyć gołąbki, skropić je oliwą z oliwek, doprawić odrobiną świeżej posiekanej papryczki.
- Włożyć na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 190C. Po upływie tego czasu wyjąć gołąbki z piekarnika.
- Sos pomidorowy: Pomidory z puszki, bez skórki, pokroić w kostkę, a 2 ząbki czosnku w plasterki. Czosnek i pozostałą cebulę dymkę zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać pozostałą część papryczki chili pokrojonej w kosteczkę. Wymieszać . Doprawić szczyptą oregano, wymieszać. Dodajemy niewielką ilość skórki z cytryny, doprawić solą, mielonym białym pieprzem i odrobiną cukru. Mieszać i gotować do momentu uzyskania dość gęstej konsystencji sosu.
- Na każdym gołąbku ułożyć pokrojony w cienkie plastry ser feta. Skropić ponownie oliwą z oliwek i doprawić niewielką ilością oregano. Wlać sos pomidorowy do naczynia żaroodpornego, w którym znajdują się gołąbki. Wstawić je ponownie do piekarnika i piec przez następne 20 minut.
- Wyciągnąć gołąbki z piekarnika, dorzucić na wierzch kilka zielonych oliwek. Smacznego!
Warto spróbować
Ale bym zjadła :D
Pysznie wyglądają, feta to ciekawy dodatek, też zaglądam do ,kuchni lidla, po inspiracje, w tym tygodniu pomysł na indyka, może się skuszę :)
aż ślinka cieknie!:-)
trochę pracy przy tym jest :)) !
No trochę – jak to z gołąbkami bywa ;D
fajny pomysł:) nie jadłam jeszcze takiej wersji gołąbków:)
no wygląda to danie super! mmm
Grecka uczta! Mniam!
Z pozdrowieniami,
Agata