Tak, tak – wiem, że jest środek lata, ale rzodkiewki i szczypiorek kojarzą się z wiosną, dlatego tarta ta nazywa się tartą wiosenną ;-)
Składniki
- na formę o średnicy 28cm
- Mąka pszenna 250g
- Sól 3/4 łyżeczki
- Masło 150g
- Jajko 1 duże jajko
- Śmietana kremówka 2 łyżki (opcjonalnie)
- Gęsta śmietana 18% 250g
- Jajko 4 jajka
- Ser feta 100g
- Rzodkiewki 1 pęczek
- Cebula dymka 2 cebule
- Szczypiorek 1 pęczek
- Ser żółty 100g
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
Wykonanie:
- Przygotować ciasto kruche na wytrawną tartę wg przepisu: Przepis na kruche ciasto (słodkie i wytrawne) . Włożyć ciasto do piekarnika i piec je przez 5 minut w temp 200C, następnie wyciągnąć z piekarnika.
- 4 jajka zmiksować ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Wylać masę na tartę, na wierzch posypać serem feta pokrojonym w kostkę i piec przez kolejne 15-20 minut w 180C (aż masa ładnie się zetnie).
- Wszystkie warzywa opłukać. Rzodkiewkę pokroić w plasterki. Dymkę i szczypior posiekać drobno. Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Posypać tartę wszystkimi wyżej wymienionymi składnikami i zapiekać jeszcze przez ok. 10 minut. Smacznego.
Prezentuje się bardzo smakowicie, będę musiała wypróbować Twój przepis.
Ależ pychota – uwielbiam takie dania, pełne świeżości :)
rzeczywiście mega wiosennie, ale przy tym też niesamowicie apetycznie!:)
Wygląda nieziemsko. w 100% moje gusta :)
:) chętnie bym spróbowała
świetnie wygląda:) chętnie bym taką zjadła:)
wygląda bardzo wiosennie :) pycha!
z rzodkiewką i szczypiorkiem zawsze :)
pyszności! :) takie rzeczy lubie najbardziej :)