Zupa warzywna z brokułem i kalafiorem

Zupa warzywna z brokułem i kalafiorem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Zupa warzywna, zupa jarzynowa, jarzynówka, czy śmieciówka – zwał jak zwał – ważne, że smaczne i pożywne :)

Składniki

  • Por 1 por
  • Marchew 5 marchewek
  • Pietruszka 2 małe
  • Seler korzeniowy 1 mały
  • Cebula 1 średniej wielkości
  • Fasolka szparagowa garść
  • Liść laurowy 4 liście
  • Ziele angielskie 5 ziaren
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Woda ok. 2-2,5l
  • Korpus kurczaka
  • Pierś z kurczaka 2 piersi
  • Kalafior kilka różyczek
  • Brokuł kilka różyczek
  • Ziemniaki 3 duże
Zupa warzywna z brokułem i kalafiorem

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałeczki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Zlać wodę, odparować i odstawić na potem.
  2. Fasolkę szparagową umyć, usunąć końcówki, pokroić na 2-centymetrowe kawałki.
  3. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kosteczkę, a następnie przygotować wywar na zupę z tego przepisu: Bulion warzywny , wrzucając na samym początku dodatkowo do wywaru fasolkę szparagową, korpus i piersi z kurczaka. Zupa powinna gotować się na małym ogniu (powinna tylko “pyrkać”, a nie intensywnie się gotować).
  4. Pod sam koniec gotowania dodać kalafior i brokuły podzielone na małe różyczki oraz wcześniej ugotowane ziemniaki.
  5. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.
  6. Zupę podawać z kawałkami piersi kurczaka. Można ją zabielić śmietaną, posypać koperkiem, czy też natką pietruszki. Smacznego!

Zupa warzywna z brokułem i kalafiorem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 odpowiedzi na “Zupa warzywna z brokułem i kalafiorem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.