Zupa warzywna, zupa jarzynowa, jarzynówka, czy śmieciówka – zwał jak zwał – ważne, że smaczne i pożywne :)
Składniki
- Por 1 por
- Marchew 5 marchewek
- Pietruszka 2 małe
- Seler korzeniowy 1 mały
- Cebula 1 średniej wielkości
- Fasolka szparagowa garść
- Liść laurowy 4 liście
- Ziele angielskie 5 ziaren
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Woda ok. 2-2,5l
- Korpus kurczaka
- Pierś z kurczaka 2 piersi
- Kalafior kilka różyczek
- Brokuł kilka różyczek
- Ziemniaki 3 duże
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałeczki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Zlać wodę, odparować i odstawić na potem.
- Fasolkę szparagową umyć, usunąć końcówki, pokroić na 2-centymetrowe kawałki.
- Marchewkę i pietruszkę pokroić w kosteczkę, a następnie przygotować wywar na zupę z tego przepisu: Bulion warzywny , wrzucając na samym początku dodatkowo do wywaru fasolkę szparagową, korpus i piersi z kurczaka. Zupa powinna gotować się na małym ogniu (powinna tylko “pyrkać”, a nie intensywnie się gotować).
- Pod sam koniec gotowania dodać kalafior i brokuły podzielone na małe różyczki oraz wcześniej ugotowane ziemniaki.
- Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.
- Zupę podawać z kawałkami piersi kurczaka. Można ją zabielić śmietaną, posypać koperkiem, czy też natką pietruszki. Smacznego!
Mmmm, jest mój ulubiony brokuł i kalafior, pycha !
kocham letnie zupki:) wspaniała
Zupa dobra na wszystko ;)
no pyszniutko! Uwielbiam jarzynowe, chociaż u mnie podaje się bez tego mięcha :)
idealna na te porę roku:)
Podobnie jak i ja:)zaraz będzie na talerzu…
Ja dzisiaj serwuję jarzynówkę :)