sos kurkowy
Sosy i dipy

Sos kurkowy

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 5 minut | Czas gotowania/pieczenia : 20 minut | Porcje : 3-4 porcje

Sos kurkowy to super dodatek do wielu dań, zarówno tych z mięsem, jak i bez. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego, a jednocześnie prostego przepisu na sos z kurek.

Sos kurkowy

Uwielbiam grzyby, zwłaszcza borowiki i kurki. Mogłabym je jeść na okrągło, zwłaszcza pod postacią grzybowych sosów. Dzięki nim danie zyskuje na nowym smaku i aromacie. Niestety obecnie nie mieszkamy blisko lasu, więc nie mamy własnych zbiorów, ale korzystamy z kurek kupionych na rynku lub w sklepie. Sos kurkowy jest super dodatkiem np. do placków ziemniaczanych, czy też filetów z piersi kurczaka. No i oczywiście polędwiczki w sosie kurkowym – taka pyszna klasyka gatunku! A Wy? Do czego lubicie dodawać sos z kurek?

sos kurkowy przepis

Sos z kurek – Składniki:

  • ok. 400 g kurek
  • 4 czubate łyżki masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula – ok. 110 g
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
  • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki do oprószenia sosu (ok. 1 łyżka stołowa)
  • sól i pieprz do smaku

Sos z kurek z dodatkiem masła

Przepis na sos kurkowy:

  1. Kurki porządnie umyć pod bieżącą, zimną wodą i oczyścić z piasku, dokładnie osuszyć, najlepiej za pomocą chłonnych ręczników papierowych. Kurki nie powinny zbyt długo być myte, by nie nasiąknęły zbyt mocno wodą, gdyż popsuje to cały smak grzybów. Osuszone kurki pokroić w kostkę (te większe sztuki grzybów, a małe kurki pozostawić w całości)
  2. Cebulę i czosnek obrać z łupinek. Cebulę pokroić w kosteczkę a czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  3. Na dużej patelni roztopić 1 łyżkę oleju oraz 1 czubatą łyżkę masła. Wrzucić cebulę i dusić na średnim ogniu aż cebula zmięknie i lekko się zeszkli (ale nie zarumieni). Dodać czosnek, wymieszać i smażyć jeszcze 30 sekund. Dodać pozostałe 3 czubate łyżki masła, poczekać aż się roztopi, a następnie wrzucić na patelnię pokrojone kurki. Smażyć całość prze około 5-6 minut na trochę większym niż średni płomień. Grzyby zaczną puszczać wodę, ale nie należy jej zlewać! Po tym czasie dodać śmietankę kremówkę i gęstą kwaśną śmietanę. Dodać nieco soli i pieprzu. Dusić sos bez przykrycia przez kolejne 7-8 minut na nieco mniejszym niż średni płomień (do czasu aż sos się zredukuje, czyli zgęstnieje), co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem wedle potrzeby. Zestawić sos z ognia (po lekkim przestudzeniu sos z kurek jeszcze delikatnie zgęstnieje).
  4. Natkę pietruszki drobno posiekać i posypać nią gotowy sos kurkowy. Taki sos pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i do makaronów. Smacznego!

Jeśli lubicie sosy grzybowe, to polecam także wypróbować mój sprawdzony przepis na sos pieczarkowy. A może skusicie się również na domową pizzę? – przepis tutaj: Ciasto na pizze

sos z kurek

4.7 / 5 ( 51 głosów )

66 thoughts on “Sos kurkowy”

  1. A teraz dodaj do tego smażony boczek na chrupiąco i ser pleśniowy i podaj z makaronem spaghetti i masz spaghetti kurkowe, które robi u mnie w domu furrorę!!

  2. mąż nazbierał wczoraj kurek, zabieram się do sosiku:))) już nie mogę się doczekać efektu…mam do niego w planach upiec fileta z kurczaka w piekarniku i podać z ryżem…pozdrawiam:)))

  3. Bardzo smaczne danie. Może ktoś wie jak przechować kurki na zimę. Czy przed mrożeniem trzeba je zblanszować?

    1. Tak, koniecznie. Ja gotuję w lekko osolonej wodzie maksymalnie 8 minut. Ostudzone wkładam w woreczki, porcja około 250g. całą zimę służą mi; jako dodatek do sosu, kurczaka, zupy leśnej, jajecznicy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here