Jeśli macie jeszcze rabarbar (być może świeży, bądź mrożony), to polecam skusić się na maślankowe babeczki z rabarbarem :)
Składniki
- Mąka pszenna tortowa 350g
- Proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki
- Jajko 2 jajka
- Cukier niepełna szklanka
- Cukier waniliowy 1 opakowanie
- Maślanka 150ml
- Olej 50ml
- Rabarbar
Wykonanie:
- Do miski przesiać przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia.
- W drugiej misce jajka ubić z cukrami aż powstanie lśniąca masa. Wlać do niej maślankę i olej, wymieszać łyżką. Następnie stopniowo dodawać mąkę (można znów ją przesiać) i delikatnie mieszać łyżką lub szpatułką, by nie powstały grudki.
- Rabarbar umyć, pokroić w kostkę. Zasypać cukrem.
- Formę na babeczki wyłożyć papilotkami, wypełnić je ciastem. Na każdą babeczkę powrzucać kilka kawałków rabarbaru, posypać cukrem w kryształkach.
- Piec ok. 20-25 minut w 200C. Pozostawić na chwilę w wyłączonym piekarniku, by babeczki “odpoczęły”.
- Babeczki idealnie smakują maczane w maślance.
fajnie wyglądają z rabarbarem zawsze robię ciasto drożdżowe do muffinek nigdy nie używałam:)
moja mamunia takie robi :) pyszne! Albo babkę z rabarbarem :)