Kokosowe babeczki z jagodami wyszukałam w dodatku do gazety: “Słodkości z jagodami” .
Składniki
- Mąka tortowa 1 i 2/3 szklanki
- Mąka kukurydziana 2/3 szklanki
- Cukier trzcinowy 1/3 szklanki
- Cukier waniliowy 1 opakowanie
- Jogurt grecki 1,5 szklanki
- Wiórki kokosowe 100g
- Olej pół szklanki
- Jagody 2 niepełne szklanki
- Soda oczyszczona 1 łyżeczka
- Jajko 2 jajka
- Sól szczypta
Wykonanie:
- Oba rodzaje mąk przesiać do dużej miski, przesiać również sodę, dodać wiórki i szczyptę soli.
- W drugiej misce wymieszać za pomocą miksera : jogurt, olej, jajka i cukier.
- Do ‘mokrych’ składników przesypywać stopniowo ‘suche’ składniki, cały czas mieszając łyżką. Dodać jagody.
- Foremki wyłożyć papilotkami, nałożyć porcje ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 25 minut (do tzw. suchego patyczka).
- Babeczki idealnie smakują z bitą śmietaną lub lodami.
to ja poproszę jedną ;)
pyszne:)