Schab zapiekany z serem i pomidorem to szybki i prosty sposób na obiad. Dodatkowo polecam dorzucić do niego brokuły na parze oraz ziemniaki pokrojone w plasterki, dzięki czemu danie będzie bardziej sycące.
Składniki
- Schab 4 plastry
- Pomidor 4 plasterki
- Ser żółty 4 plasterki
- Sok jabłkowy 100ml
- Czosnek 1 ząbek
- Oliwa z oliwek
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Ziemniaki kilka ziemniaków + przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie)
- Brokuł opcjonalnie
- Tymianek 4 gałązki
Wykonanie:
- Schab rozbić delikatnie tłuczkiem, doprawić mieszanką soli, pieprzu oraz czosnku (przeciśniętego przez praskę), obtoczyć w mące i usmażyć z dwóch stron na oliwie, na złoty kolor.
- Kotlety ułożyć w naczyniu do zapiekania, kładąc na każdym plaster sera i pomidora. Zalać sokiem jabłkowym i zapiekać przez 15 min w nagrzanym do 180°C piekarniku. Gotowe kotlety ozdobić gałązkami tymianku.
- Podawać z talarkami ziemniaczanymi i brokułami.
Mmmmmmmmm zjedla bym niepowiem ….. :)
przepysznie wygląda! :)
I już…i pycha…i oto właśnie chodzi:)
pycha!:) bardzo lubię taką wersję schabu:)
Mniam …. ekstra wygląda :)