Dżem jagodowy – Prosty w wykonaniu, pyszny, słodki i gęsty dżem z jagód – idealny na kanapki, czy też jako dodatek do gofrów i naleśników.
Dżem jagodowy – Składniki:
- Jagody 400g
- Cukier 200g
Dżem jagodowy – Wykonanie:
- Jagody umyć na sicie, odsączyć z wody, wrzucić do garnuszka.
- Zasypać je cukrem, odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc), by puściły nieco soki.
- Ustawić garnuszek na palniku, na małym ogniu. Owoce wolno doprowadzić do wrzenia. Gotować, mieszając, aż dżem uzyska odpowiednią gęstość.
- Gorący dżem przełożyć do słoików. Zamknąć je, odstawić do wystudzenia do góry dnem lub pasteryzować w kąpieli wodnej 20 minut.
Dżem zrobiony :-) mega pyszny ! Polecam
Ja uwielbiam z owoców leśnych:)
Skąd taki piękny słoiczek?! :-)
Szczerze mówiąc nie pamiętam :) ale chyba w zeszłym roku w Carrefour kupowałam ;)
Ja tylko ‘piekłam słoiczki’ ;)
<3 moje wlasnie skonczylam
Uwielbiam wszystko co jagodowe i truskawkowe :))
Pychotka! : )
Ja chętnie taki dżemik wykorzystałabym do kaszy manny. : D
mniam! domowy dżemik jagodowy <3 pyszności
PS. Paulinko, czy byłabys tak miła, i powiedziała mi jaki jest kod html na taki ladny, mały przycisk do facebooka, ta moja landara na pół paska na blogu mnie irytuje.
Zaraz podeślę Ci na maila :)
Też robiłam:) Nie może go zabraknąć w spiżarni na zimowy czas!
mniam! jagodowego nigdy jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie spróbować :)
Mniam .. zjadłabym taki dżem ze świeżym chlebkiem :)
Bułeczka z masełkiem i takim dżemikiem to wymarzone śniadanko :)
Zgadzam się w 100% :)