Sałatka w słoikach (z białej kapusty, papryki i marchewki)

Sałatka w słoikach (z białej kapusty, papryki i marchewki)

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Na drugi raz przepuszczę wszystkie składniki przez szatkownicę… bo kapustka nieco za grubo mi się poszatkowała ręcznie ;p

Składniki

  • na słoik 500ml
  • Biała kapusta 350g
  • Czerwona papryka pół dużej papryki
  • Marchew 1 duża marchew
  • Cebula 1 cebula
  • Sól pół łyżeczki
  • Pieprz pół łyżeczki
  • Olej 40ml
  • Ocet 40ml
  • Cukier puder 80g
  • Ziele angielskie 1 ziarno
  • Liść laurowy 1 liść

Sałatka w słoikach (z białej kapusty, papryki i marchewki)

Wykonanie:

  1. Kapustę poszatkować, wrzucić do miski.
  2. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do kapusty. Paprykę oczyścić z gniazd, pokroić na małe paseczki.
  3. Cebulę obrać, pokroić w paseczki, dodać do miski z kapustą i marchewką. Dodać sól i pieprz, wymieszać.
  4. W małym garnuszku zagotować ocet, olej i cukier puder. Gotową zalewę wlać do warzyw, wymieszać.
  5. Wymieszane z zalewą warzywa wkładać do słoika i bardzo mocno ugniatać (mi pół litrowy słoik starczył akurat na styk, więc można użyć nieco większego). Przed dodaniem ostatniej warstwy warzyw, wrzucić 1 ziele angielskie i 1 liść laurowy. Wrzucić ostatnią porcję warzyw i zalać pozostałą zalewą do pełna. Zakręcić słoik.
  6. Pasteryzować w kąpieli wodnej przez 30 minut od momentu zagotowania wody. Wyjąć słoiki, mocno dokręcić i postawić do góry dnem do momentu całkowitego wystudzenia.
  7. Słoiki przechowywać w chłodnym miejscu.
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 odpowiedzi na “Sałatka w słoikach (z białej kapusty, papryki i marchewki)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.