Na drugi raz przepuszczę wszystkie składniki przez szatkownicę… bo kapustka nieco za grubo mi się poszatkowała ręcznie ;p
Składniki
- na słoik 500ml
- Biała kapusta 350g
- Czerwona papryka pół dużej papryki
- Marchew 1 duża marchew
- Cebula 1 cebula
- Sól pół łyżeczki
- Pieprz pół łyżeczki
- Olej 40ml
- Ocet 40ml
- Cukier puder 80g
- Ziele angielskie 1 ziarno
- Liść laurowy 1 liść
Wykonanie:
- Kapustę poszatkować, wrzucić do miski.
- Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do kapusty. Paprykę oczyścić z gniazd, pokroić na małe paseczki.
- Cebulę obrać, pokroić w paseczki, dodać do miski z kapustą i marchewką. Dodać sól i pieprz, wymieszać.
- W małym garnuszku zagotować ocet, olej i cukier puder. Gotową zalewę wlać do warzyw, wymieszać.
- Wymieszane z zalewą warzywa wkładać do słoika i bardzo mocno ugniatać (mi pół litrowy słoik starczył akurat na styk, więc można użyć nieco większego). Przed dodaniem ostatniej warstwy warzyw, wrzucić 1 ziele angielskie i 1 liść laurowy. Wrzucić ostatnią porcję warzyw i zalać pozostałą zalewą do pełna. Zakręcić słoik.
- Pasteryzować w kąpieli wodnej przez 30 minut od momentu zagotowania wody. Wyjąć słoiki, mocno dokręcić i postawić do góry dnem do momentu całkowitego wystudzenia.
- Słoiki przechowywać w chłodnym miejscu.
pół łyżeczki pieprzu na słoik 500ml ?
O co widzę, sałatka już zjedzona?;-) Nie dziwię się, bo wygląda super:-)
fajnie otworzyć zimą taki słoik z sałatką:)
Dokładnie :) Tylko sałatka już zjedzona, wiec zapasy trzeba dorobić :))