Kocham słodycz grillowanej kukurydzy! Mogłabym ją jeść i jeść :))
Składniki
- Kukurydza 4 kolby
- Czerwona papryka 1 papryka
- Zielona papryka 1 papryka
- Masło 120g
- Sól do smaku
- Czosnek 2-3 ząbki
- Pietruszka pół pęczka
- Szczypiorek pół pęczka (najlepiej drobnego)
Wykonanie:
- Kukurydzę oczyścić, usunąć wąsy i liście, umyć. Gotować ok. 10 minut w osolonej wodzie (kukurydza powinna być al dente – im dłużej się gotuje w osolonej wodzie, tym bardziej kukurydza staje się twarda). Wyjąć kolby z garnka, odsączyć z wody. Pokroić kukurydzę na ok. 4 cm kawałki.
- Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, pokroić na kawałki.
- Nabić na szaszłyk najpierw czerwoną paprykę, kukurydzę, potem zieloną paprykę, znów kukurydzę itd. Grillować szaszłyki ok. 20 minut, następnie wysmarować je masłem z solą, szczypiorkiem, pietruszką i czosnkiem. Grillować jeszcze przez następne 5 minut.
- Podawać szaszłyki z dowolnym sosem, np. barbecue.
Jakie super!!! Smakuja pewnie rewelacyjnie!! <3
dziekuje kochana! :)
do jutra trwa u mnie rozdanie kulinarne! :)
Wyglądają pysznie i kolorowo, ja robiłam niedawno grillowaną kukurydzę(,kuchnia lidla,), z masełkiem, czosnkiem i kolendrą, pycha :)
świetne kolory! zachęcająco wyglądają :)
wieki nie jadłam takiej kukurydzy :)
cudne kolorki, aż chce się jeść!:D