Jak to z zapiekankami bywa… estetyką nie grzeszą (wybaczcie!), ale nie ważne jak wygląda – ważne jak smakuje!
Składniki
- Mięso mielone z szynki 500g
- Rurki cannelloni 14-15
- Sok pomidorowy zagęszczony 500g
- Czosnek 3 ząbki
- Cebula 2 cebule
- Oliwa z oliwek
- Suszone pomidory 10 kawałków
- Ser żółty 100g
- Sos pomidorowy
- Pomidory z puszki 1 puszka
- Oliwa 2 łyżki
- Czosnek 1 ząbek
- Oregano 1 łyżka
- Bazylia 1 łyżka
- Sól do smaku
- Beszamel
- Mleko 400ml
- Masło 50g
- Mąka 2 łyżki
- Cytryna 1 łyżka soku z cytryny
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Gałka muszkatołowa odrobina
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę. Gdy cebula już się zeszkli, dorzucić czosnek, smażyć jeszcze 1 minutę, co jakiś czas mieszając. Dorzucić mięso mielone, przemieszać kilka razy. Gdy mięso straci już różowy kolor, dodać sok pomidorowy, wymieszać i smażyć na małym ogniu do czasu aż sos się nieco zredukuje. Wyłączyć palnik, pozostawić mięso do ostudzenia.
- Przygotować beszamel wg przepisu: Sos beszamelowy
- Przygotować sos pomidorowy wg przepisu: Sos pomidorowy z pomidorów w puszce, dodając dodatkowo 10 suszonych pomidorów z zalewy i rozdrabniając całość w blenderze na gładki sos.
- Rurki cannelloni napełnić mięsnym farszem (wcześniej można je pogotować ok. 1-2min. w osolonej wodzie – wtedy należy czas pieczenia w piekarniku skrócić do 10-15 minut).
- Na dnie naczynia żaroodpornego wylać sos, poukładać cannelloni, posypać częścią sera, polać sosem pomidorowym i znów posypać wierzch serem.
- Piec w piekarniku przez ok. 30-40 minut (najlepiej wg zaleceń na opakowaniu po cannelloni – w zależności od producenta czas poddawania makaronu obróbce termicznej może się różnić).
A beszamel kiedy wlać? Na wierzch czy na dno też?
Kremowy makaron: http://kulinarneprzeboje.pl/2014/11/15/kremowy-makaron-makaron-kremowym-sosie/
Lubię to :D
Uwielbiam!! Ale to napychanie mnie denerwuje ;-)
Dlatego nie lubię lazani itp. lepsze spaghetti
jedno moich ulubionych dań:) pyszne!
ułaa. aż ślinka cieknie ;)
Uwielbiam cannelloni :)
Makarony zawsze pyszne :)
Mniam, uwielbiam takie obiady ;)
pyszne danie, ja też lubię takie rozgrzewające porcje i chętnie zapiekam jesienią i zimą:)
Uwielbiam makaronowe zapiekanki – glownie jesienia i zima, ale nie tylko!