Sos czosnkowy – najlepszy przepis

Sos czosnkowy to jeden z najbardziej lubianych sosów. Idealnie pasuje zarówno do dań mięsnych, do pizzy oraz jako dodatek do imprezowych przekąsek. Bardzo często dodawany jest również do sałatek, by wzbogacić ich smak. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu, z dodatkiem ziół. Oczywiście wedle uznania możecie do tego sosu wykorzystać sam majonez, ale dzięki dodaniu do niego jogurtu naturalnego, ma on nieco lżejszą formę. Sok z cytryny nie jest konieczny, ale warto go dodać dla przełamania smaku. Czasami, dla odmiany, zamiast mieszanki ziół dodaję do sosu świeżo posiekany koperek – co stanowi równie pyszne połączenie, a do dań z grilla, zwłaszcza grillowanej karkówki – pasuje idealnie :) Tak więc… jak zrobić sos czosnkowy idealny? Sprawdź poniżej! :)

Polecam również wypróbować: Sos tysiąca wysp , który tuż obok sosu czosnkowego należy do grona naszych ulubionych sosów do przekąsek :)

A jeśli szukacie szybkich dań na przyjęcia, to polecam zajrzeć tutaj: przekąski na imprezę oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra, urodziny i inne imprezy

Sos czosnkowy – Składniki:

  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich lub ziół do sałatek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

sos czosnkowy

Sos czosnkowy – Wykonanie:

  1. Do miseczki wrzucić 3 czubate łyżki majonezu i wymieszać z 3 czubatymi łyżkami jogurtu naturalnego gęstego lub z 3 czubatymi łyżkami jogurtu typu greckiego (wedle uznania można zrobić sos czosnkowy fit – czyli sos czosnkowy bez majonezu, a z samego jogurtu naturalnego). Dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę (lub drobno posiekać nożem). Z cytryny wycisnąć 1 łyżkę soku.  Dodać powyższe składniki do sosu, wymieszać.
  3. Kolejno dodać do sosu zioła prowansalskie, zioła do sałatek lub świeżo posiekany koperek. Może to być 1 łyżeczka lub dwie – wedle preferencji smakowych. Można również wzbogacić ten sos o inne swoje ulubione zioła.
  4. Na koniec doprawić sos świeżo zmielonym pieprzem i solą do smaku. Domowy sos czosnkowy gotowy! Prawda, że to proste i smaczne? :)

Do czego wykorzystasz ten sos w najbliższym czasie? :) A może będzie to sos czosnkowy do pizzy? :) Jeśli tak, to polecam również przepis na najlepszą pizzę jak z pizzerii oraz przepis na szybką pizzę w 15 minut, która nie musi wyrastać, a smakuje idealnie: Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania!
DSC08634

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

25 odpowiedzi na “Sos czosnkowy – najlepszy przepis

  1. Anonim :

    W składnikach napisane jest: “3 łyżeczki majonezu”, a w wykonaniu: “3 łyżki”. To jak? To spora różnica.

  2. Anonim :

    Ja do swojego sosu dodaję jeszcze czosnek granulowany A zamiast ziół przyprawę do sałatek. Sos jest pyszny,nie tylko ja tak uważam. Moja 5 letnia córcia też się nim zajada. Z nugettsami pycha.

  3. ola :

    Proponuje dodac do susu szczypte cukru lub odrobine miodu podkresli to i zrownowazy jego smak.Robie ten sos od 10 lat jest pyszny.Pozostale skladniki te same z wyjatkiem jogurtu ,czesto zstepuje go smietana.Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.