Naleśniki z camembertem i orzechami
Naleśniki Naleśniki na słono

Naleśniki z camembertem i orzechami

Miałam kilka krążków sera camembert i myślałam, co z nich wyczarować. Kiedyś na jarmarku Pascal oferował naleśniki z camembertem, orzechami i miodem, więc postanowiłam je zrobić. Jednak tego dnia jakoś nie miałam ‘fazy’ na słodkie jedzenie, więc wersje naleśników z camembertem powstały dwie – jedna na słodko, druga bardziej wytrawna… i bardziej do gustu przypadła mi ta niesłodka wersja :)

Składniki

  • Składniki na ciasto naleśnikowe (5 naleśników o średnicy 28cm)
  • Jajko 2 jajka
  • Mąka pszenna 200g
  • Woda 200ml
  • Mleko 200ml
  • Sól szczypta
  • Olej 2 łyżki do ciasta
  • Olej do smażenia
  • Składniki dodatkowe:
  • Ser camembert 3 krążki (używałam tych po 75g)
  • Orzechy włoskie kilka
  • Miód
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Naleśniki z camembertem i orzechami

Wykonanie:

  1. Przesiać mąkę do miski, wbić jajka, dodać cukier, sól, olej, mleko i wodę. Miksować ciasto do powstania gładkiej masy. Odstawić na 30 minut.
  2. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na rumiano. Smacznego!
  3. Camembert pokroić w paseczki.
  4. Orzechy zmiażdżyć na mniejsze kawałki.
  5. Na usmażone naleśniki poukładać camembert z orzechami. Jedne polać miodem, drugie doprawić solą i pieprzem. Dodatkowo zapiekałam je chwilę w piekarniku, by camembert był płynny w środku.
Rate this post

11 thoughts on “Naleśniki z camembertem i orzechami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here