Kwaskowate porzeczki zostały przełamane słodkim budyniem. Musicie zrobić sobie takie do kawy :)
Składniki
- Kruche ciasto wg przepisu na blogu lub wersja dla leniwych: kupić gotowe kruche ciasto w sklepie
- Budyń śmietankowy 1 opakowanie
- Czerwone porzeczki garść
- Cukier puder
- Cukier
- Masło 1 łyżka
- Mleko 400ml
Wykonanie:
- Przygotować kruche ciasto wg przepisu: kruche ciasto – słodkie . Kawałek ciasta odłożyć na paseczki tartaletek. Tartaletki wysmarować tłuszczem, umieścić na nich ciasto, obciążyć ciężarkami lub fasolą. Można je włożyć do lodówki na 20 minut. Następnie wsadzić do nagrzanego do 190-200C piekarnika i piec przez ok. 10 minut.
- Zagotować w garnku 300ml mleka, dodać łyżkę masła. W 100ml mleka rozpuścić budyń, dodać 1 łyżkę masła i 4 łyżki cukru. Dodać do gotującego się mleka, mieszać, by nie powstały grudki.
- Porzeczki umyć, usunąć gałązki.
- Na podpieczone tartaletki nałożyć budyń, następnie porzeczki, a na koniec poprzeplatać 4 paseczki ciasta (po 2 na krzyż – tak jak na zdjęciach). Piec jeszcze przez ok. 10-15 minut w 200C (do momentu aż się ładnie zarumienią).
- Wyjąć tartaletki z piekarnika, ostudzić, by budyń stężał. Można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.
Właśnie szukałam pomysłu na babeczki :) Co prawda porzeczek już nie ma ale spróbuję z innymi owocami :)
pyszności:) budyń i owoce zawsze się sprawdzą:)
jak z cukierni:) piękne
Zdecydowanie!
Wyglądają uroczo i bardzo apetycznie :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
cudnie się prezentują! :)
wyglądają pysznie:)
Uwielbiam babeczki i tym podobne słodkości z budyniowym nadzieniem :)