Chleb pszenno - żytni z makiem (na drożdżach)
Chleb Pieczywo

Chleb pszenno – żytni z makiem (na drożdżach)

Chleb pszenno – żytni z makiem robiony na drożdżach, to pyszny i szybki chlebek . Idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają zakwasu. Do wypieku tego chleba używałam mąki Gdańskie młyny (nie jest to reklama ;p), ale można również użyć mąki pełnoziarnistej Lubella.

Składniki

  • na 2 średnie keksówki : użyłam 30cm x 10cm i 24 x 10cm
  • Mąka pszenna typ 500 400g
  • Mąka pełnoziarnista typ 2000 200g
  • Sól 2 płaskie łyżeczki
  • Świeże drożdże 30g
  • Mleko 50ml ciepłego mleka
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Woda 400ml przegotowanej letniej wody
  • Mak do posypki

Chleb pszenno - żytni z makiem (na drożdżach)

Wykonanie:

  1. Drożdże pokruszyć, zalać letnim mlekiem (ok. 50C). Dodać łyżkę cukru, dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut, by drożdże wyrosły.
  2. Obie mąki wsypać do miski, dodać sól oraz rozczyn. W tym momencie można zacząć wyrabiać ciasto hakami i stopniowo dolewać wodę. Jeśli nie mamy robota, to należy od razu wlać wodę i najpierw ciasto wymieszać łyżką (gdyż jest lepkie), a następnie wyrabiać je ręcznie przez ok. 5 minut. Można delikatnie podsypać mąką oraz wysmarować ręce olejem, by mniej się lepiło. Wyrobione ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na ok. godzinę (do czasu aż ciasto urośnie i min. podwoi swoją objętość). Następnie wyjąć ciasto z miski i uderzyć w nie kilka razy pięścią.
  3. Ciasto podzielić na 2 porcje i włożyć do keksówek. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  4. Kolejno, za pomocą pędzelka nawilżyć wierzch chleba wodą, posypać makiem.
  5. Piekarnik nagrzać do 180C i piec chleb najpierw przez ok. 25-35 minut, a następnie zwiększyć temp. do 220C i piec kolejne 5-10 minut (w zależności jak bardzo chcemy mieć przyrumieniony chleb). Studzić na kratce. Smacznego! :)
  6. Polecam również przepisy na : Domowe bułki wrocławskie (poznańskie) ; Proste bułki pełnoziarniste ze słonecznikiem oraz Ciągnący się chleb (z mozzarellą) krojony w kratkę (bloomin’ bread)

Chleb pszenno - żytni z makiem (na drożdżach)

5 / 5 ( 16 głosów )

7 thoughts on “Chleb pszenno – żytni z makiem (na drożdżach)”

  1. jest bardzo dobry, i szybciutko się go robi. Smakuje całej rodzince:) Dodałam siemienia lnianego bo nie miałam maku i również pyszny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here