Niektórym szpinak kojarzy ci się z dzieciństwa z brunatną breją o mdłym smaku . Jeszcze innym, w tym mi – ze słynną postacią z bajki : Popeye ;-) Nie każdy uwielbia szpinak , ale ze względu na jego wartości odżywcze , warto się do niego przekonać! ;-)
Tak więc polecam naleśniki ze szpinakiem !
W 100 gramach szpinaku znajduje się aż 3,3 mg żelaza oraz 48 mg witaminy C! Nawet cytryna nie ma tyle kwasu askorbinowego. Poza tym żelazo zawarte w szpinaku jest łatwo przyswajalne przez organizm. Szpinak to także źródło witamin A, B1, B2 i E . Wartości odżywcze tego zielonego warzywka to również tak ważne pierwiastki jak: sód, potas, magnez, wapń, czy fluor . Szpinak zawiera również karoten . Dla odchudzających się , ważną informacją jest to, że zawiera on w 100 g – tylko 28 kcal i jedynie 3 g węglowodanów!
Ze względu na to, że szpinak zawiera dwa silne przeciwutleniacz – luteinę i betakaroten, korzystnie wpływa na wygląd naszej skóry, redukuje działanie wolnych rodników i opóźnia procesy starzenia skóry.
Jednak mimo wielu zalet , szpinak ma też swoje wady i nie każdy może go jeść. Głównym tego powodem jest fakt, że szpinak zawiera sporo kwasu szczawiowego (3g/1 kg) . Ten po połączeniu z wapniem tworzy nierozpuszczalny w organizmie szczawian wapnia . Dlatego szpinak nie jest dobrym składnikiem pożywienia dla osób chorych na reumatyzm, dnę moczanową, a także mających problemy z nerkami . Natomiast duża ilość żelaza może źle wpływać na osoby starsze.
Składniki
- Mleko 1 szklanka
- Woda 1 szklanka (najlepiej gazowana)
- Mąka pszenna 2 szklanki
- Jajko 1 jajko
- Masło do smażenia
- Czosnek 2 ząbki
- Łosoś wędzony 100g
- Szpinak 450g
- Twarożek ze śmietaną 3 czubate łyżki
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Cytryna odrobina soku z cytryny
- Przygotować naleśniki: 1 szklankę wody, 1 szklankę mleka i 1 jajko wymieszać ze sobą. Dodać 2 szklanki mąki i zmiksować. Doprawić szczyptą soli.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła. Wylać ciasto na patelnię, by tworzyło cienką warstwę.
- Następnie na innej patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i wrzucić szpinak. Dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodać 3 łyżki twarożku ze śmietaną. Doprawić szpinak do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny.
- Na gotowym naleśniku położyć plaster wędzonego łososia, na niego farsz ze szpinaku i zawinąć naleśniki w rulon. Dowolnie udekorować.
Jem dużo szpinaku będę piękna i młoda:D. Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem. Ja przyrzadam je w inny sposób, ale chętnie wypróbuję Twój przepis.
w 100% trafiłaś w moje smaki:) boskie! mogłabym jadac tak codziennie!
I już mam pomysł na jutrzejszy obiad:)
pyszności!
wygląda pysznie!
One mają najprawdziwszą “złotą rybkę”na górze:)och jakby je zjadła:)
jak napiszę, że uwielbiam to za mało!:)
Mam pytanko: w przepisie jest 3łyżki twarożku ze śmietaną,w jakich proporcjach? czy 3 łyżki twarożku i 3 łyżki śmietany? Może moje pytanie jest banalne, ale ja nie rozumiem tej kwestii :) pozdrawiam
Chodziło mi o twarożek ze śmietaną firmy Pilos :) w takim wiadereczku :)