Muffinki z delicjami , bitą śmietaną i nutą wanilii – pychota!
Składniki
- Ciasto muffinkowe
- Masło 125g, miękkiego
- Cukier 3/4 szklanki
- Ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
- Jajko 2 jajka
- Mąka 1 i 1/2 szklanki
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Mleko 3/4 szklanki
- Delicje 20 delicji (ja użyłam z galaretką o smaku limonki)
- Do ozdoby
- Śmietana kremówka
- Żelatyna
- Cukier waniliowy
- Ozdoby cukrowe
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Utrzeć miękkie masło z cukrem i wanilią na puszystą masę (miksować ok. 15 minut). Dodawać po jednym jajku, jednocześnie dobrze je miksując. Wymieszać na jednolitą masę z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia (można mikserem na małych obrotach), dodając ją łyżkami na przemian z wlewanym mlekiem.
- Ciasto nałożyć do papierowych papilotek umieszczonych w blaszce z wgłębieniami (1 dużą czubatą łyżkę).
- Do każdej babeczki nałożyć jedną delicję i przykryć ją kolejną łyżką ciasta muffinowego.
- Piec przez 20 minut w 160 stopniach i kolejne 10 minut w 170 stopniach, lub do czasu aż wierzch babeczki się zrumieni, a środek będzie upieczony (sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką, czy ciasto się nie przykleja).
- W między czasie 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Odstawić na chwilę. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę do bitej śmietany, dodać cukier waniliowy i wszystko wymieszać. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
- Babeczki ostudzić i udekorować bitą śmietaną oraz ozdobami cukrowymi.
Ślinka cieknie !
Ślicznie wyglądają! :)
Śliczotki ;)
no i na niedzielę jak znalazł! :))
uwielbiam mufinki, te waniliowe muszą być pyszne
o krucze ale fajny pomysł:D nigdy bym na to nie wpadła zeby tam delicje wpakować. Ciekawa jestem jak wygląda po rozkrojeniu:)