Serniczki w muffinkowych foremkach – małe, zgrabne, akurat na kęs – smaczny kęs ;-) To,że warstwa jest czarno-biało-czarna, to efekt przypadku ;p Twaróg wtopił mi się w środek i tak wyszło jak wyszło ;p
Serniczki z wiśniami i czekoladowym spodem – Składniki
- Spód czekoladowy
- Masło 100g
- Cukier 100g
- Kakao 50g
- Jajko 2 jajka
- Mąka tortowa 100g
- Proszek do pieczenia pół łyżeczki
- Konfitura wiśniowa 3 łyżeczki
- Masa serowa
- Twaróg 200g, zmielony
- Mąka tortowa 1 czubata łyżeczka
- Cukier 5 łyżek
- Jajko 1 białko z jajka
- Do ozdoby
- Twaróg do kleksa
- Wiśnie
Serniczki z wiśniami i czekoladowym spodem – Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do 170C.
- Masło i kakao roztopić w garnuszku, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia, dodać 3 łyżki konfitury wiśniowej, cukier, jajka. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
- W osobnej misce wymieszać twaróg, mąkę, cukier i białko.
- Czekoladową masą wypełnić papilotki do połowy wysokości. Na wierzch wyłożyć masę serową a w środek włożyć po 3 wiśnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut.
- Ostudzić, a następnie udekorować kleksem z twarogu i wisienkami ;)
czy białko do masy serowej trzeba wcześniej ubić na pianę ?
Nie :)
Wyglądają zachwycająco! Takie małe formy są prześliczne :)
Aż u mnie pachnie!
Śliczne te Twoje serniczki! Idealne na słodki prezent! :)
tak wyszło, jak wyszło, a wyszło prześlicznie;)
lubię taką formę podania serniczków-u nas często na Wielkanoc