Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone



Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym i serkiem Almette – to idealne danie na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, czy też inne imprezy z rodziną lub znajomymi. Wykonanie rolady z łososiem nie jest skomplikowanem, a poza tym stanowi ona elegancką przystawkę, więc warto się pokusić o jej zrobienie. Należy tylko pamiętać o tym, by nie przesuszyć ciasta zbyt długim pieczeniem, aby nie pękało podczas zwijania. Koniecznie zróbcie roladę z łososiem, a nie pożałujecie! Gorąco polecam! :)

Rolada szpinakowa z łososiem – Składniki

  • Szpinak, mrożony 450g
  • Wędzony łosoś 300g
  • Serek Almette lub Delikate, 2 opakowania [1 kremowy i 1 ze szczypiorkiem (lub chrzanowy, by zaostrzyć smak)]
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku
  • Czosnek 4 ząbki
  • Jogurt grecki 4 pełne łyżki
  • Jajka 4 sztuki
  • Masło 1 łyżka
Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem – Wykonanie:

  1. Na rozgrzanej patelni roztopić łyżkę masła, wrzucić szpinak, smażyć, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać 4 łyżki jogurtu greckiego, smażyć dalej. Pod koniec dodać czosnek, pieprz oraz sól i smażyć jeszcze z 2 minutki. Ostudzić. Kolejno dodać żółtka, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i również dodać do szpinaku, delikatnie mieszając do połączenia składników.
  2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Najlepiej żeby to była jak największa blaszka. Ja użyłam tej płaskiej z piekarnika (ale nie wysmarowałam jej całej – zostawiłam po ok. 3cm z każdego boku). Im większy będzie ‘szpinakowy placek’ ,tym ładniej będzie potem zawinąć roladę. Wylać masę ze szpinaku na papier do pieczenia i równo wygładzić łyżką. Piec w temp. 180-190C przez ok. 15-20 minut (aż masa stężeje). Należy tylko pamiętać o tym, by nie przesuszyć ciasta zbyt długim pieczeniem, aby nie pękało podczas zwijania. Ostudzić.
  3. Ostudzoną masę szpinakową posmarować serkami, wyłożyć łososia. Zwinąć roladę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki. Schłodzenie ułatwia późniejsze krojenie rolady z łososia.
  4. Po kilku godzinach można roladę pociąć w plasterki i podawać ;-) Smacznego!

 

Zobacz również:

 

Rolada szpinakowa z łososiem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

126 odpowiedzi na “Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

  1. Jamagda says:

    Pychotka. Robiłam na Wigilię i na Sylwestra będzie powtórka. Tylko w moim przepisie nie dodawało się jogurtu ale też wyszło super :) Do serka almette dodałam ząbek czosnku i koperek :)

  2. Ja says:

    Witam mam pytanie odnośnie tego,czy jak dodaje jajka i resztę składników to nadal smażyć? czy te składniki typu jogurt,jajka to dodawać po usmażeniu.

    • SłodkaBabeczka says:

      Tak jak jest opisane w pkt 1 :) Proszę na spokojnie przeczytać – do momentu “ostudzić” smażymy – po tym czasie już tylko dodajemy kolejne składniki i mieszamy bez smażenia :)

  3. Irena says:

    Właśnie dzisiaj zrobiłam taką roladkę, jest do jutra w lodówce ciekawe jak będzie smakować, pozdrawiam i dzięki za smakowity przepis.

  4. Żabka says:

    Witam :)
    Zrobiłam dzisiaj, troszkę zmodyfikowałam – dodałam rozdrobnione suszone pomidory w oleju z czosnkiem i powiem – rewelacja. Dzięki za przepis

  5. Grzegorz says:

    a jak długo ma się w sumie smażyć ten szpinak? mam papkę ale nie wiem jaka konsystencja powinna być zanim dodam jajka.

  6. Anulcia says:

    Ja robił am alternatywna wersje dla osób nie lubiących ryb z szynka parmenska i wyszło super, a podobno ze zwykłą szynka tez jest swietne:-)

    • Kasia says:

      Muszę spróbować z szynką bo łososia nie lubię. Ale przepis w oryginale wypróbuję jutro, zamierzam zrobić dla gości. Mam nadzieję, że się uda, a mam stracha bo słodkie rolady nigdy mi nie wychodzą.

  7. Han Ka says:

    znajdz 2 i jutro będziesz się całował(a) 555555555555555 555555555555555 5555555555555555 555555555555555 555555555555555 5555555555555555 555555555555555 555555555555555 5555555555555555 555555555555555 555555555555525 5555555555555555 odliczaj:10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 teraz zamknij oczy i pomyśl życzenie TERAZ *,*,*,*,*,*,*, WKLEJ TO DO 15 RÓZNYCH KOMENTARZY I TWOJE ŻYCZENIE SIE SPEŁNI.pospiesz się masz 20 min

  8. ciacho04 says:

    Dzięki bardzo za pomysł ! W sb idę na imprezę, więc spróbuje ogarnąć to cudo. A jaka mniej więcej grubość tego “szpinakowego placka” ? :D

  9. à la Gosia says:

    bardzo fajna jest ta masa szpinakowa, do łososia idealna!! Ostatnio widziałam wędzonego łososia ze suempolu w sporej promocji, to chyba w piątek się skuszę i zaserwuję rodzince danie wg twojego przepisu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.