Orzeszki ziemne pół szklanki posiekanych orzeszków ziemnych (niesolone)
Jajko 1 jajko
Na masę:
Ananas z puszki 2 puszki
Żelatyna 4 łyżki (40g)
Jogurt ananasowy 500g
Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód ciasta wymieszać za pomocą miksera. Tortownicę o średnicy 24cm natłuścić i posypać delikatnie mąką.
Ciasto przełożyć do formy, ugnieść palcami. Następnie wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200C.
Żelatynę namoczyć w połowie szklanki zimnej przegotowanej wody i odstawić do napęcznienia.
Ananasa odcedzić. Syrop zagotować, do gorącego włożyć napęczniałą żelatynę i wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Ostudzić.
1/3 syropu wymieszać z jogurtem i przełożyć na upieczony i ostudzony spód. Ciasto wstawić do lodówki, by masa zastygła.
Do pozostałego syropu włożyć pokrojonego ananasa. W momencie, gdy syrop zacznie tężeć, przełożyć owoce na ciasto i znów włożyć do lodówki, by stężało. Smacznego!
Pyszny
świetnie wygląda :)
Ale pięknie wygląda! świetny pomysł z tym jogurtem!
Wygląda smakowicie, bardzo letnio :)
z ananasem się ścina ?
Tak ;) Wystarczy w tym celu zagotować syrop ;-)
Mokre ciasta zawsze najsmaczniejsze. Pięknie wygląda
mniammmmmm taki kruchy torcik:) obłędny! oczy mam jak 5 zł:D
Mmmmm pyszności
świetnie wygląda:)
Ale kusisz.. Zjadłabym! :)
takie ciasta lubię najbardziej :)
Zaśliniłam monitor! ;-)
obłędnie wygląda, a ta masa ananasowa pychota
Ananas bardzo lubię , muszę zrobić ! :)