Chrupiące, pszenne bułki z makiem – idealne na śniadanie, czy kolację :) Wypróbujcie koniecznie!
Inspiracja: razadobrze.blogspot.com
Składniki
- na ok. 12 bułeczek
- Mąka pszenna typ 450 625g
- Świeże drożdże 12g
- Woda 400ml, letniej
- Cukier 2 łyżeczki
- Sól 2 łyżeczki
- Dodatkowo
- Jajko 1 jajko
- Woda 1 łyżka
- Mak do posypania
- Letnią wodę, 200g mąki, pokruszone drożdże i cukier wymieszać dokładnie razem. Odstawić na 15 minut. Wsypać resztę mąki i sól, zagnieść gładkie ciasto (nieco się lepi). Odstawić na 1h do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiać jeszcze chwilę, odstawić na kolejną 1h do wyrośnięcia.
- Po godzinie rozrolować ciasto (tak jak na kopytka, tylko w gruby rulon) i podzielić na 12 części. Uformować bułki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut, by się napuszyły.
- Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, posypać makiem. Można każdą naciąć ostrym nożem, by zrobić ‘przedziałki’.
- Piec bułki przez ok. 20-25 minut w temp 220C. Studzić na kratce.
moja babcia takie robi sa mega pyszniutkie
Ale pyszności:) Idealne na śniadanie.
bułeczki zawsze pyszne!:)
cudne są:) i posypane maczkiem.. achhh ideał!
Najlepiej posmarować je jakimś dżemikiem lub masełkiem, a do tego kubek kakao.
Pyszne śniadanie gotowe;]
Mniam, wyglądają wspaniale :)
Cieszę się, że smakowały :)
pysznie wygląda:)
jejjj… jak one cudnie wyglądają:)