Sałatka z zupek chińskich, z kurczakiem

Sałatka z zupek chińskich, z kurczakiem

Sałatka ta do zdrowych nie należy, lecz od czasu do czasu sprawdzi się świetnie na imprezach urodzinowych, Andrzejkach, czy też jako sałatka na Sylwestra .

Dodanie odrobiny octu balsamicznego do sałatki zapobiegnie rozkładaniu wit. C przez enzymy świeżego ogórka.

Składniki

  • Pierś kurczaka 1 podwójna (duża)
  • Oliwa z oliwek odrobina
  • Kapusta pekińska 1 sztuka, mała
  • Zupka chińska 3 sztuki (najlepiej dwie łagodne i jedna ostra)
  • Ogórek świeży 1 sztuka
  • Pomidor 2 sztuki, w miarę duże
  • Papryka czerwona 2 sztuki
  • Kukurydza 1 puszka
  • Majonez 3 łyżki lub więcej
  • Sos słodko-kwaśny 4 łyżki lub więcej
  • Ocet balsamiczny do skropienia
Sałatka z zupek chińskich, z kurczakiem

Wykonanie:

  1. Kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Podsmażyć na oliwie, doprawić przyprawą do gyrosa.
  2. Paprykę pokroić w kostkę.
  3. Pomidory pokroić w półksiężyce, a następnie na pół.
  4. Ogórka pokroić w kostkę lub w plasterki.
  5. Kukurydzę odsączyć z zalewy i przepłukać.
  6. Kapustę pekińską poszatkować drobno.
  7. Zupki chińskie pokruszyć, zalać odrobiną wrzątku i przykryć, by makaron napęczniał.
  8. Wrzucić wszystkie składniki do miski, dodać majonez, sos słodko kwaśny, 1,5saszetki przypraw z łagodnej zupki i 0,5saszetki przypraw z ostrej zupki. Skropić octem balsamicznym.
  9. Całość wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się ‘przegryzły’. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 odpowiedzi na “Sałatka z zupek chińskich, z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.