Sałatka ta do zdrowych nie należy, lecz od czasu do czasu sprawdzi się świetnie na imprezach urodzinowych, Andrzejkach, czy też jako sałatka na Sylwestra .
Dodanie odrobiny octu balsamicznego do sałatki zapobiegnie rozkładaniu wit. C przez enzymy świeżego ogórka.
Składniki
- Pierś kurczaka 1 podwójna (duża)
- Oliwa z oliwek odrobina
- Kapusta pekińska 1 sztuka, mała
- Zupka chińska 3 sztuki (najlepiej dwie łagodne i jedna ostra)
- Ogórek świeży 1 sztuka
- Pomidor 2 sztuki, w miarę duże
- Papryka czerwona 2 sztuki
- Kukurydza 1 puszka
- Majonez 3 łyżki lub więcej
- Sos słodko-kwaśny 4 łyżki lub więcej
- Ocet balsamiczny do skropienia
Wykonanie:
- Kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Podsmażyć na oliwie, doprawić przyprawą do gyrosa.
- Paprykę pokroić w kostkę.
- Pomidory pokroić w półksiężyce, a następnie na pół.
- Ogórka pokroić w kostkę lub w plasterki.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy i przepłukać.
- Kapustę pekińską poszatkować drobno.
- Zupki chińskie pokruszyć, zalać odrobiną wrzątku i przykryć, by makaron napęczniał.
- Wrzucić wszystkie składniki do miski, dodać majonez, sos słodko kwaśny, 1,5saszetki przypraw z łagodnej zupki i 0,5saszetki przypraw z ostrej zupki. Skropić octem balsamicznym.
- Całość wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się ‘przegryzły’. Smacznego!
Jak zrobić sos słodko kwaśny?
Jaki sos słodko kwaśny daje Pani do tej sałatki?
Sos słodko kwaśny Thai Heritage
zamiast piersi mozna zastapic ją kurczakiem wędzonym polecam
taka sałatka jest pyszna, jedna z moich ulubionych, polecam :-)
Szczerze przyznam, że Twoja wersja lepiej się prezentuje od mojej… chyba też zmienię przepis :)
ja równiez robię ciut inaczej, ale twoja wersja bardzo mi odpowiada i smakowo i kolorystycznie;) będę musiała sobie taką zrobić:)
bardzo ją lubię:) robię ciut inaczej:)
lubię taką sałatkę:)