Śledzie smażone w zalewie octowej wg Kuronia

Śledzie smażone w zalewie octowej wg Kuronia

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Jako jedna z niewielu w mojej rodzinie jestem fanką ryb ;-)) Zwłaszcza podczas świąt ubóstwiam śledzia opiekanego w zalewie octowej ;-) Kojarzy mi się on z babcią od strony taty, bo mamcia niestety niezbyt często go robiła. Za to u babci śledzika mogłam zjeść za trzech ;D

Składniki

  • Śledź 1 kg śledzi wypatroszonych i pozbawionych główek
  • Mąka ok. 1/2 szklanki
  • Olej do smażenia
  • Zalewa
  • Woda 2,5 szklanki
  • Ocet 0,5 szklanki
  • Cukier 2,5 łyżki
  • Marchew 1 marchew
  • Czosnek 1 ząbek
  • Cebula
  • Gorczyca 1 łyżeczka
  • Liść laurowy 3 liście
  • Ziele angielskie 4 kulki

Śledzie smażone w zalewie octowej wg Kuronia

Wykonanie:

  1. Śledzie myjemy i osuszamy. Obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju ryba zbrązowieje.
  2. Czosnek i cebulę siekamy. Marchewkę kroimy w kostkę.
  3. Do wody z cukrem dodajemy wcześniej posiekany czosnek, cebulę, marchew oraz pozostałe przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i ostrożnie wlewamy ocet. Zalewa musi jeszcze raz zawrzeć.
  4. Gorącą zalewą octową zalewamy śledzie, przykrywamy naczynie.
  5. Gdy ostygną, odstawiamy na 24 godziny do lodówki.

Śledzie smażone w zalewie octowej wg Kuronia

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 odpowiedzi na “Śledzie smażone w zalewie octowej wg Kuronia

  1. Helena says:

    Fanastyczne! Właśnie uśmiechają się do mnie z talerza :) Z gotowych polecam płaty śledziowe smażone w occie SEKO, ale z domowych…TYLKO TE! Pyyycha :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.