Jako jedna z niewielu w mojej rodzinie jestem fanką ryb ;-)) Zwłaszcza podczas świąt ubóstwiam śledzia opiekanego w zalewie octowej ;-) Kojarzy mi się on z babcią od strony taty, bo mamcia niestety niezbyt często go robiła. Za to u babci śledzika mogłam zjeść za trzech ;D
Składniki
- Śledź 1 kg śledzi wypatroszonych i pozbawionych główek
- Mąka ok. 1/2 szklanki
- Olej do smażenia
- Zalewa
- Woda 2,5 szklanki
- Ocet 0,5 szklanki
- Cukier 2,5 łyżki
- Marchew 1 marchew
- Czosnek 1 ząbek
- Cebula
- Gorczyca 1 łyżeczka
- Liść laurowy 3 liście
- Ziele angielskie 4 kulki
Wykonanie:
- Śledzie myjemy i osuszamy. Obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju ryba zbrązowieje.
- Czosnek i cebulę siekamy. Marchewkę kroimy w kostkę.
- Do wody z cukrem dodajemy wcześniej posiekany czosnek, cebulę, marchew oraz pozostałe przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i ostrożnie wlewamy ocet. Zalewa musi jeszcze raz zawrzeć.
- Gorącą zalewą octową zalewamy śledzie, przykrywamy naczynie.
- Gdy ostygną, odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
przepis sprawdzony znowu robie dziekuje i polecam
“Gotujemy doprowadzając do wrzenia” hehe;) fajny przepis, dałem więcej octu. Dziękuję serdecznie i pozdrawiam :)
No fakt, zabrzmiało głupio :)) Już to zmieniam na poprawną formę ;)
Również pozdrawiam :)
Fanastyczne! Właśnie uśmiechają się do mnie z talerza :) Z gotowych polecam płaty śledziowe smażone w occie SEKO, ale z domowych…TYLKO TE! Pyyycha :)
U mnie taki też sie robi :) Pycha
P
Prosty,ciekawy i smaczny przepis,polecam.
Włodek
bardzo ciekawy przepis:)
bardzo ciekawy, bo bez soli