Te “pierniki na szybko” można upiec nawet w Wigilię , bo od razu po upieczeniu są miękkie , lekko kruche i nadają się do jedzenia. Najsmaczniejsze są w lukrze ! Polecam wszystkim spóźnialskim! ;-)
Inspiracja: Moje Wypieki
Składniki
- na ok. 15-18 dużych pierniczków
- Mąka pszenna 300g
- Mąka pełnoziarnista żytnia 100g
- Jajko 2 duże jajka
- Miód 100g
- Cukier puder 3/4 szklanki
- Masło pół kostki, miekkiego
- Przyprawa do piernika 1 łyżka
- Kakao 1 łyżka
- Soda oczyszczona 1 łyżeczka
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wsypać do miski, wymieszać i wyrobić z tego ciasto, którego nie podsypujemy mąką (trochę będzie się kleić).
- Na blat wysypać nieco mąki. Rozwałkować ciasto na ok. 4-5 mm. Wykrawać pierniczki. Ułożyć na blaszce i piec w temp. 180C przez ok. 10 minut. Ostudzić i udekorować lukrem. Przepis na lukier królewski znajdziecie TUTAJ .
Ale ładne i takie świąteczne!
piękne:)
jak one pysznie wyglądają…. <3