Pizza z tuńczykiem, oliwkami i porem
Pizza

Pizza z tuńczykiem, oliwkami i porem

Pyszna pizza z tuńczykiem, idealnie chrupiąca! A to wszystko dzięki wykonaniu jej na specjalnym kamieniu do pieczenia pizzy! Zainteresowani znajdą go tutaj:

Kamień do pieczenia pizzy


Pizza z tuńczykiem, oliwkami i porem – Składniki

  • Składniki na ciasto chlebowe, na pizzę
  • Świeże drożdże 30g (lub 14g suszonych)
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Woda 350ml ciepłej
  • Mąka pszenna 500g
  • Sól 1 łyżeczka
  • Oliwa extra vergine 2 łyżki
  • Składniki na sos pomidorowy
  • Puszka pomidorów 1 sztuka
  • Oliwa 2 łyżki
  • Czosnek 1 ząbek
  • Oregano ok. 1 łyżki
  • Bazylia 1 łyżka
  • Sól do smaku
  • Dodatkowo
  • Tuńczyk w kawałkach 1 puszka
  • Oliwki kilka sztuk
  • Por 1 sztuka
  • Ser mozzarella 2 kulki
Pizza z tuńczykiem, oliwkami i porem

Pizza z tuńczykiem, oliwkami i porem – Wykonanie:

  1. Kamień do pizzy (zobacz produkt – KLIK) włożyć do zimnego piekarnika. Następnie nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie jest to ok. 240-250C). Im wyższa temperatura tym lepiej. Kamień powinien się nagrzewać minimum 30 minut, a najlepiej 60 minut. Dzięki temu pizza jest idealnie chrupiąca od spodu – tak jak w prawdziwej pizzerii.
  2. Przygotować ciasto na pizzę wg przepisu: Ciasto chlebowe na pizzę
  3. Przygotować sos wg przepisu: Sos do pizzy z pomidorów w puszce
  4. Oliwki pokroić na pół, a mozzarellę i por w plasterki.
  5. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
  6. Płaty ciasta na pizzę wysmarować sosem. Ułożyć mozzarellę, plasterki pora, tuńczyka i oliwki.
  7. Wyjąć kamień z piekarnika.
  8. Tak przygotowaną pizzę zsunąć na kamień do pieczenia pizzy i włożyć do piekarnika. Piec przez ok. 10-15 minut ( w zależności od grubości ciasta). Po upieczeniu studzić na kratce, by pizza odparowała. Smacznego!


Pizza z tuńczykiem, oliwkami i porem

Kamień do pieczenia pizzy można zamówić w sklepie internetowym Emako.pl i to w korzystniejszej cenie niż powszechnie spotykane kamienie na rynku. Mimo ceny 49,99zł nie jest on gorszy jakościowo od droższych sprzętów tego typu. Kamień ten wykonany jest z lekkiej i trwałej ceramiki, ma 33 cm średnicy, a max. temperatura pieczenia wynosi 800 st.C. Poza tym łatwo się nagrzewa, a pizza zadowoli podniebienie niejednego smakosza. Do zestawu dołączona jest metalowa podstawa, dzięki której możemy pizzę podawać bezpośrednio na kamieniu. Taki kamień do pieczenia pizzy to świetna sprawa. W łatwy i szybki sposób można w domowym zaciszu uzyskać taki efekt jak w najlepszej pizzerii! W najbliższym czasie na pewno upiekę na nim jeszcze chrupiące bułeczki i chleb. Gorąco polecam ten produkt i zapraszam do sklepu:

Emako.pl

http://emako.pl/product-pol-776-Kamien-do-pieczenia-pizzy-na-metalowej-podstawce.html

Rate this post

12 thoughts on “Pizza z tuńczykiem, oliwkami i porem”

  1. Z kamieniem czy bez pizza z tuńczykiem jest suepr! :) Dosłownie wczoraj szamałam bardzo podobna w dominium. Gdybym jeszcze tylko miała przepis na ich ciasto…

  2. Kamienia nie posiadam, ale to jakiś pomysł. A pizza z tuńczykiem to dla mnie kwestia dyskusyjna :) Nie przepadam za tą rybką. Może wolałabym anchois .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here