Panierowany Camembert z migdałami i pistacjami wg Pascala
Obiad

Panierowany Camembert z migdałami i pistacjami wg Pascala

Składniki

  • Ser Camembert 2 sztuki
  • Miąższu chleba zwykłego 160g
  • Ciasteka „Floretki” 100g
  • Pistacje bez łupinek garść
  • Mielone migdały 1 łyżka
  • Jajko 2 jajka
  • Mąka pszenna typu 450
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Olej roślinny
  • Mix sałat 1 opakowanie (lub sałata lodowa)
  • Szparagi ze słoika
  • Pomidorki koktajlowe
  • Szynka Szwarcwaldzka 4 plastry
  • Miód
  • Musztarda
  • Ocet winny biały
  • Oliwa z oliwek

Panierowany Camembert z migdałami i pistacjami wg Pascala

Wykonanie:

  1. Panierowany camembert: Do malaksera wrzucamy 20 g pistacji bez łupinek i 1 łyżkę (ok. 20 g) mielonych migdałów. Miąższ białego chleba łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera (malaksera). Dodajemy 100 g ciastek korzennych „Floretki”, pokruszonych w dłoniach. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy, żeby uzyskać panierkę o sypkiej konsystencji.
  2. Całą panierkę wykładamy na czysty talerz. Do czystej miski wbijamy 2 jajka, za pomocą widelca roztrzepujemy żółtko i białko na jednolitą masę, dodajemy sól i pieprz.
  3. 20 g mąki przesypujemy do czystej miseczki. Oba sery kroimy na 8 części (każdy na 8, w sumie 16 kawałków).
  4. Każdy kawałek sera obtaczamy najpierw dokładnie w mące. Po usunięciu nadmiaru mąki z kawałków camemberta obtaczamy je w roztrzepanym jajku, używając do tej czynności widelca. Następnie kawałki sera obtaczamy w naszej panierce. Możemy zrobić drugą warstwę panierki. Kawałki sera muszą być bardzo dokładnie oblepione panierką. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy. Do garnka wlewamy 1 litr oleju roślinnego, podgrzewamy. Olej powinien mieć 180 stopni C, wrzucamy ser w panierce na głęboki tłuszcz (każdy kawałek powinien być w tłuszczu około 10-20 sekund, aż ser nabierze rumianego koloru).
  5. Jeśli smażymy partiami i serki, które upiekły się wcześniej, musieliśmy odłożyć, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego ręcznikiem papierowym i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni C (w celu utrzymania temperatury sera) na kilka minut.
  6. Sałatka: kilka pomidorków truskawkowych kroimy na ćwiartki, odkładamy na bok. 2 szparagi ze słoika kroimy – każdy na 8 kawałków. Odstawiamy. Vinegret: Mieszamy razem 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę musztardy, 4 łyżeczki oliwy i 2 łyżeczki octu białego. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
  7. Sałatę wrzucamy do miski, dodajemy vinegret, mieszamy. Dodajemy kilka kawałeczków pomidorków na porcję, 4 kawałeczki szparagów, szynkę szwarcwaldzką.
  8. Na koniec na sałatę wykładamy 4 porcje sera.
Rate this post

1 thought on “Panierowany Camembert z migdałami i pistacjami wg Pascala”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here