Przygotować marynatę z sosu sojowego, soku z cytryny, imbiru, miodu, soli i pieprzu. Umieścić łososia w marynacie i odstawić na ok. 1-2h do lodówki.
Łososia wyjąć z marynaty, lekko odsączyć, otoczyć w sezamie z obu stron. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek. Smażyć łososia na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, przez kilka minut z jednej i drugiej strony (ziarna nie powinny się przypalić, lecz lekko zarumienić, a mięso powinno być miękkie, a nie wysuszone).
Czas smażenia zależy od grubości filetu. Najlepiej smażyć ok. dwóch minut z jednej strony, obrócić rybę i smażyć kolejne 2 minuty. W razie potrzeby obrócić ponownie rybę, przykryć patelnię pokrywką na minutę, by ryba się jeszcze podusiła i nie była surowa jeśli mamy grubszy filet.
Oryginalny sposób z tym sezamem!
Bardzo oryginalny sposób z tym sezamem!
fajny sposób na przyrządzenie łososia:)
a u mnie pusta studencka lodówka :)
ooo.. ja, ale łosoś! W sezamie musi smakować bajerancko, mniam!