Pasztet drobiowy ze śliwkami

Pasztet drobiowy ze śliwkami

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Składniki

  • Wątróbka drobiowa 550g
  • Pierś kurczaka 350g
  • Cebula 1 duża
  • Pietruszka 1 pietruszka
  • Marchew 3 średnie marchewki
  • Jajko 2 całe jajka + 1 żółtko
  • Śliwki suszone 150g
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy 1 liść
  • Ziele angielskie 2 ziarenka
  • Vegeta 1 łyżeczka

Pasztet drobiowy ze śliwkami

Wykonanie:

  1. Wątróbkę dokładnie oczyścić z błon i skrzepów. Pierś z kurczaka umyć i usunąć błonki. Warzywa obrać.
  2. Pierś z kurczaka wrzucić do garnka, dodać warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i łyżeczkę Vegety. Gotować do miękkości.
  3. Cebulę obrać, posiekać w piórka, podsmażyć na oleju. Dodać osuszoną wątróbkę i smażyć aż nie będzie surowa w środku. Na sam koniec (już po wyłączeniu palnika) posolić do smaku.
  4. Kurczaka i warzywa wyjąć z wywaru, ostudzić.
  5. Następnie kurczaka, wątróbkę i warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać odrobinę wywaru (ok. 50ml), ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Kolejno wrzucić do powstałej masy całe dwa surowe jajka i zmiksować.
  6. Do podłużnej foremki (keksówki – ja użyłam aluminiowej o wym. 25x10cm – i wyszedł mi pasztet z małym `kopczykiem`, więc spokojnie można użyć foremki o 1-2cm większej) wyłożyć jedną warstwę pasztety, położyć kilka śliwek, przykryć kolejną warstwą pasztetu, znów kilka śliwek i na koniec jeszcze jedną warstwę pasztetu. Wierzch posmarować rozbełtanym żółtkiem.
  7. Wstawić pasztet z drobiu do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200C przez ok. 50 minut.
  8. Wyjąć gotowym pasztet z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Dopiero wtedy kroić na plastry. Smacznego!

Pasztet drobiowy ze śliwkami

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Pasztet drobiowy ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.