Zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem

Zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Składniki

  • Porcja rosołowa mięsa np. udka
  • Makaron lub ryż
  • Pietruszka
  • Marchew
  • Por 1 mały
  • Seler pół średniego selera
  • Przecier pomidorowy 300ml lub koncentrat pomidorowy (90g)
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku

Zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem

Wykonanie:

  1. Mięso opłukać, odmoczyć przez kilka minut w zimnej osolonej wodzie. Następnie zalać mięso ok. 2 litrami wody, zagotować na dużym płomieniu. Zdjąć szumowiny.
  2. Warzywa obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do zupy.
  3. Gotować całość na małym ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie. Po tym czasie wyjąć mięso z zupy, wlać sok z kartonika, wymieszać, zagotować. Doprawić do smaku pieprzem.
  4. Podawać z ugotowanym makaronem lub ryżem. Zupę można również zabielić śmietaną.
  5. Uwaga: intensywność przecierów i koncentratów różni się między poszczególnymi firmami, dlatego lepiej na początek dać mniej przecieru i stopniowo go dolewać, cały czas smakując, by zupa nie wyszła za kwaśna.

Zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.