Nazywany jest również kotletem szwajcarskim . Można go zrobić praktycznie z każdego mięsa (schabu wieprzowego, piersi kurczaka czy cielęciny ). Cordon Bleu to nic innego jak złożony na pół filet z kurczaka w złocistej panierce nadziewany szynką i żółtym serem . Podobny do klasycznych dewolajów. Idealny z surówką z kapusty pekińskiej :)
Składniki
- Filet z kurczaka 2 podwójne lub duże sznycle cielęce
- Biała szynka 4 plastry
- Żółty ser 4 prostopadłościany 1cm x 1cm x 5cm
- Jajko 2 małe jajka
- Mąka
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Papryka słodka
Wykonanie:
- Sznycle cienko rozbić.
- Plastry szynki złożyć dwa razy i ułożyć na połówce sznycla . Na to nałożyć słupek sera i złożyć kotlet na pół. Spiąć wykałaczkami. Jajko wbić do głębokiego talerza, roztrzepać widelcem z odrobiną soli.
- Sznycle najpierw panierować w mące, następnie w jajku, a na koniec obtaczać w bułce tartej.
- Na dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć Cordon bleu na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Smacznego ;-)
Więc jak to jest ??? filet z kurczaka czy sznycle cielęce , coś mi tu nie pasuje !!!
Przecież napisane jest ” LUB ” :)
Można użyć wieprzowiny, drobiu lub cielęciny.
Ależ stałam się głodna właśnie teraz, mimo tak późnej pory hmm. Ale kto mi to przygotuje teraz :-(
Wyglądają bardzo apetycznie :)