Gulasz z łopatki wieprzowej

Gulasz z łopatki wieprzowej

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Składniki

  • Łopatka wieprzowa 1kg
  • Kiełbasa podwawelska 2 kiełbasy
  • Cebula 2 sztuki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Papryka konserwowa 300g odsączona z zalewy
  • Marchew 5, średniej wielkości
  • Bulion wołowy 1l
  • Liść laurowy 2 liście
  • Ziele angielskie 3 ziarna
  • Tymianek 1 łyżeczka
  • Słodka papryka 2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
  • Śmietana do zaklepania (lub mąka)

Gulasz z łopatki wieprzowej

Wykonanie:

  1. Łopatkę umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i dokładnie obsmażyć. Pokroić mięso w kostkę.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, zarumienić na innej patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze minutę.
  3. Marchewkę pokroić w talarki, a paprykę w paseczki i dorzucić do usmażonego mięsa. Dodać też zrumienioną cebulę z czosnkiem.
  4. Jeśli patelnia nie jest dość głęboka, to całość należy przełożyć do brytfanny lub garnka. Zalać bulionem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie.
  5. Dusić gulasz do miękkości. Pod koniec dodać paprykę słodką i tymianek, zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze kilka minut aż trochę płynu odparuje. Na sam koniec można zagęścić sos mąką lub zabielić go śmietaną. Gulasz z łopatki wieprzowej najlepiej podawać z ziemniaczkami. Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.