Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Danie z kuchni Lidla z mozzarellą w roli głównej ;-)

Mozzarella jest serem pochodzącym z południowych Włoch . Pyszny, ciągnący się po roztopieniu. Wytwarzany jest ze świeżego mleka bawolic – samic z gatunku bawół domowy (Bubalus bubalis) , rzadziej z mleka krowiego bądź ich mieszanki. W sklepach dostępny jest w postaci kulek zanurzonych w serwatce . Stanowi ważny element tradycyjnej kuchni włoskiej , m.in. lazanii, sałatki caprese i większości rodzajów pizzy (przepis tutaj).

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala

Najbardziej cenioną odmianą mozzarelli jest mozzarella di bufala campana (popularna nazwa włoska bufala mozzarella ), ser produkowany wyłącznie w regionie Kampania , według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta . Ser ten znajduje się na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia (PDO)

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala

Składniki

  • Makaron kokardki 300g
  • Cebula 1 cebula
  • Brokuł 1 brokuł
  • Jajko 2 jajka
  • Boczek parzony 1 opakowanie
  • Pomidor koktailowy 175g
  • Śmietana słodka 30% 200ml
  • Mozzarella 1 kulka
  • Ser żółty 40g startego na małych oczkach
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala

  1. Cebulę siekamy w kosteczkę.
  2. Całe opakowanie boczku kroimy w paski, smażymy na patelni bez dodawania tłuszczu. Dodajemy cebulę, całość mieszamy.
  3. Brokuły kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokuł i gotujemy bez przykrycia (gotujemy do momentu aż brokuły będą półtwarde).
  4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg zaleceń na opakowaniu.
  5. Do kolejnej miski wlewamy śmietankę, wbijamy 2 całe jajka, mieszamy, następnie dodajemy sól i pieprz.

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala

  1. Małe pomidory kroimy w ćwiartki.
  2. Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, dodajemy pomidory, boczek i cebulę z patelni i odcedzone brokuły.
  3. Mozzarellę kroimy na kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Wierzch posypujemy startym serem.
  4. Pieczemy w piekarniku przez ok. 20-25 minut w temp. 180C.

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.